AMDs första serverplattform med arbetsnamnet Fiorano lanserades förra veckan med det något mindre tilltalande namnet ”Six Core AMD Opteron processor with AMD Chipset platform”. Det officiella namnet undanröjer i alla fall eventuella oklarheter angående vad plattformen består av.

De nya styrkretsarna är AMD SR5670 och SR5690-nordbryggorna, samt sydbryggan SP5100 med inbyggd grafikkrets och stöd för AMDs hårdvaruaccelerade virtualiseringsteknik AMD Vi.

Utöver den nya plattformen lanseras även Kroner, vilket i praktiken är AMDs nya moderkortslayout som tillåter dubbla tvåsockelservrar i ett 1u eller 2u-chassi, samt fyra tvåsockelsystem i ett 3u- eller 4u-format. Den bladliknande tekniken har bland annat inbyggd spänningsreglering och tillåter tak för hur mycket energi som får användas. Kroner har tagits fram tillsammans med Supermicro och Tyan.

AMD säger att den nya plattformen är mycket energieffektiv och bör lämpa sig väldigt bra för kompakta servermiljöer och molnlösningar, men inga exakta siffror har utannonserats.

Den första hårdvaran baserad på plattformen väntas lanseras under november.