Företagsanpassade datorer i serierna Thinkpad och Thinkcentre från Lenovo kommer att starta Windows 7 upp till 56 procent snabbare jämfört med när man laddar Vista eller XP. Detta enligt Lenovos egna uppgifter.

Det sägs även att konsumentdatorerna Ideapad och Ideacentre som har certifierats för Windows 7 Lenovo Enhanced Experience startar 33 procent snabbare och kan stängas ner 50 procent snabbare jämfört med icke-certifierad hårdvara.
- I vissa fall har vi gått från en starttid på en minut till 30 sekunder medan avstängningstiden har minskats från 20 till 10 sekunder, säger Howard Locker som är ansvarig för nya tekniker på Lenovo.

För att uppnå den förbättrade prestandan har Lenovo tillsammans med Microsoft och tredjepartsleverantörer gjort en del förändringar i Windows 7 och i tillhörande drivrutiner. Lenovo upptäckte till exempel att en drivrutin för en ”populär trådlös enhet” upptog hela fem sekunder av avstängningstiden. Genom att låta tredjepartsleverantören optimera drivrutinen kunde den tiden sänkas till 200 millisekunder.

Vidare har datorernas bios förändrats så att det under startfasen gömmer vissa enheter för Windows 7. Därmed kan operativsystemet ladda de tillhörande drivrutinerna efter att de viktigaste funktionerna har gått igång.