Polisen i Västmanland berättar att en person i Köping som fått sin dator stulen lyckades spåra tjuvarna med hjälp av ett program som ägaren installerat på datorn. Programmet fungerar på så sätt att varje gång datorn kopplas upp mot internet så tas en bild med webbkameran och skickas tillsammans med uppgifter om IP-adress till en förutbestämd e-postadress.

På en bild sågs en grupp män stå och knappa på sina mobiltelefoner. En annan visade ett par tillsammans med ett litet barn. Via internetleverantören fick sedan polisen uppgifter om vilken uppkoppling som använts, och när de ringde på dörren så öppnade en av de som fotograferats av webbkameran.

”Om fler skyddar sina datorer på liknande sätt kan datorstölderna också minska i framtiden på grund av den ökade risken att bli upptäckt.” skriver Västmanlandspolisen i ett uttalande.

Vilken lösning som använts är oklart. Från Absolute Software finns ett program som skickar uppgifter om IP-adress. Kaspersky har för sitt skydd för mobiltelefoner en lösning där GPS-koordinater om var telefonen befinner sig skickas till ägare.

Känner du till något stöldskyddsprogram som tar användning av den inbyggda webbkameran? Använd gärna kommentatorsfunktionen och tipsa.