Google Wave kan beskrivas som ett verktyg för både sociala nätverk och för samarbete. I dagarna bjöd Google in 100 000 betatestare till tjänsten, så den som inte fick en sådan måste vackert vänta ett tag till. Vår systertidning PC World har listat fem anledningar till varför det är något att se fram emot.

1. En enda accesspunkt
Flera av funktionerna i Google Wave finns redan, men här krävs endast en inloggning för att komma åt samtliga tjänster på en och samma plattform.

2. Nästa generations kommunikation

Wave är delvis e-post, delvis snabbmeddelanden (IM), delvis dokumentlösning. Lösningen kombinerar kontakter, bilder, ljud, video, kartor och annat innehåll i en enda kommunikationsström, vilket ger ett mer dynamiskt flöde i kommunikationen.

3. Dela allt i realtid
Realtidsdelningen av all information är en av de mest tilltalande aspekterna hos Google Wave. Material kan kommenteras med tidsstämplar eller direkt, det kan ändras av flera deltagare samtidigt och uppspelningsfunktionen gör att sent anslutna deltagare kan backa och kolla vad man missat.

4. Vågen lever vidare
Google Wave är lite som en dopad version av e-post eller snabbmeddelanden. Wave får ett eget liv som uppdaterar deltagarna när förändringar gjorts. Innehållet är sökbart och du kan dessutom bädda in dessa Waves i hemsidor och andra sociala nätverkstjänster tack vare Googles API.

5. Allt ligger i molnet
En av fördelarna med Googles tjänster har alltid varit tillgängligheten i och med att allt ligger på nätet. Nu får du tillgång till inte bara en samlad kommunikationsplattform, allt är dessutom tillgängligt överallt bara du har en internetanslutning.

Den stora frågan är fortfarande om Google Wave kan utmana tjänster som Facebook och Twitter och ifall det även kan ge sig på Microsoft och Cisco på unified communications-segmentet.