Spridare av skadlig kod börjar i allt mer experimentera med sociala nätverk. Under gårdagen upptäcktes ett antal profiler där en länk lagts upp till vad som föreföll vara ett videoklipp, men i själva verket innehöll en länk till ett falskt säkerhetsprogram (så kallat rougeware). Flera av profilerna var identiska så när som på namnet.

Säkerhetsföretaget AVG:s forskningschef Roger Thompson skriver i sin blogg att detta innebär att virusspridare har kommit på ett sätt att ta sig förbi Facebooks CAPTCHA. Detta skulle i så fall innebära att vi i framtiden kommer få se betydligt fler falska användare, automatiskt registrerade med hjälp av scripts.

En talesman på Facebook skriver till Cnet att det dock inte är särskilt troligt att CAPTCHAn är knäckt.

- Vi undersöker hur de här kontona skapades, men det är mycket sannolikt att registreringsprocessen var manuell, eller att personen bakom attacken lät Captcha-koderna knäckas av människor för pengar, skriver talesmannen.

Från Facebooks sida har den skadliga länken blockats från sajten. Man håller också på att ta bort de falska profilerna som använts för att sprida länken.