Virus och maskar för en tynande tillvaro. I stället är det trojaner som dominerar all skadlig kod. Det senaste kvartalet har trojaner stått för 71 procent av all skadlig kod, adware 13 procent, spyware 9 procent, maskar 4 procent och virus 2 procent. Det skriver Panda i årets tredje kvartalsrapport.

Skaparna av skadlig kod har de senaste tre månaderna skapat omkring fem miljoner nya varianter, vilket är rekord.

- I dagsläget får vi in nästan 50 000 nya fall av skadlig kod varje dag, jämfört med 37 000 fall för bara ett par månader sedan. Det finns ingen anledning att tro att situationen kommer att förbättras den närmsta tiden”, säger Sebastian Zabala, IT-säkerhetsexpert på Panda Security.

Antalet infekterade datorer har också det ökat en del, omkring femton procent jämfört med samma period förra året. Där står trojaner för 37 procent av infektionerna, och adware för knappt 19 procent.

Även F-Secure släppte i dagarna en kvartalsrapport. Trender som man enligt dem kan urskönja är på den positiva sidan att säkerheten i operativsystemen samt sökresultaten ökat. F-Secure ser ökade angrepp mot sociala nätverk som Facebook och Twitter, och spår att det i framtiden kommer fortsätta öka. Också de mobila hoten tycks ha gjort viss comeback.