I framtiden kan det visa sig att mer än bara nätverk fungerar trådlöst. Sony har testat och utvecklat en prototyp av ett strömsystem som kan leverera ström utan att någon sladd behövs. I tester har företaget lyckats skicka en konventionell 100-volts nätspänning över ett avstånd av 50 centimeter för att trådlöst driva en 22-tum stor lcd-skärm.

Systemet använder sig av fenomenet magnetisk resonans. Ett nätaggregat levererar ström till ett en fyrkantig linda av tråd, kallad primärlinda, för att producera ett magnetfält. En sekundär linda som förs in i magnetfältet skapar en induktionsström som i sin tur kan driva elektrisk apparatur.

Även om lösningen har fördelen av att eliminera strömkabeln, finns det också nackdelar när det gäller effektivitet och avstånd. Sonys prototyp uppges vara omkring 80 procent effektiv, vilket innebär att en femtedel av den ström som skickas in i systemet går till spillo. Ytterligare förluster uppstår även i den sekundära lindan. Av de 80 watt som fanns från början, återstod enligt Sony endast 60 watt till drift av lcd-skärmen.

För att utöka det trådlösa avståndet och göra lösningen mer praktisk, uppger tillverkaren att man skapat också passiva reläenheter, som ska öka räckvidden till 80 centimeter.

Sonys har i samband med uppvisandet av prototypen även diskuterat den grundläggande tekniken bakom lösningen. Uppgifter gällande en tidsplan för kommersiell lansering eller produktintegrering har tillverkaren dock inte meddelat.