Tyska AV-Test är ett oberoende företag som har för vana att testa antivirusprogram. De har nu satt tänderna i Microsofts gratisprogram Security Essentials som lanserades för knappt en vecka sedan.

AV-Test har en samling med 545 034 virus, trojaner och andra skadliga program och Security Essentials klarade av att identifiera 98,44 procent av dessa vilket är mycket bra. När det testades mot 14 222 spionprogram och adware blev resultatet dock ”bara” 90,95 procent.

Som väntat kunde programmet känna igen samtliga virus i den så kallade Wildlist. Alla antivirusprogram av rang klarar normalt sett detta. När det gäller att städa upp efter virus så lyckades Security Essentials också mycket bra då det eliminerade alla skadliga delar på 25 infekterade system. Däremot kunde programmet inte återställa exempelvis vissa spår i registret.

Även i rootkits-testet blev omdömet bra då Security Essentials tog hand om samtliga 25 rookits. AV-Test noterade också att det inte utlöstes ett enda falsk alarm när man skannade igenom 600 000 rena filer.