När man pratar om kontorsprogram för pc tänker de flesta automatiskt på Microsofts välkända Office­paket, men det finns betydligt fler program än så. En hel del av dem är också minst lika kompetenta som Microsofts paket.

Intressant är också att de webbaserade varianterna har tuffat till sig rejält det ­senaste året. I vissa sammanhang kan de fungera som ett seriöst alternativ till ett ­vanligt program som installeras på datorn.

Det första du bör fundera över när du ska skaffa ett kontorspaket är om du ska välja ett traditionellt programpaket eller om du ska våga ta steget över till att köra en webbtjänst. Fördelarna med ett installerat program är att det alltid finns tillgängligt oavsett om du har en internetanslutning eller inte, och det är dessutom oftast mer stabilt.

Faktatabell: Så skiljer sig programmen

Klicka för större bild.

Webbtjänster har nackdelar

Om vi ska generalisera har webbtjänster fler nackdelar än fördelar, men det som är en stor fördel är att du kan komma åt dem från vilken dator som helst som är ansluten mot nätet samt att de filer du skapar lätt kan ­delas ut. Däremot kan de inte alls erbjuda samma prestanda som ett vanligt program, vissa webbtjänster har också en tendens att vara aningen ostabila.

I faktatabellen sist i artikeln har vi tagit med de viktigaste uppgifterna för de tolv programmen och webbtjänsterna i den här guiden över kontorspaket. När det gäller formatstödet kan du se att vi för vissa tjänster och program inte har räknat upp alla format. Det beror helt enkelt på att det var så många att de inte fick plats!


Google Dokument

Google Dokument håller hög klass, inte minst när det gäller användarvänligheten och kompatibiliteten med Microsofts ­Officeformat. Dock finns det en del mindre buggar och brister, till exempel att man ibland loggas ut utan förklaring. En ­annan irriterande detalj är att Google Dokument öppnar nya webbflikar när man flyttar runt bland funktionerna, trots att det redan finns en öppen flik för den funktion man vill använda.

Plus:
+ Användarvänlig.
+ Bra prestanda.

Minus:
- Ibland loggas man ut utan förklaring.
- Öppnar nya flikar i webb­läsaren i onödan.

Cirkapris: gratis


Lotus Symphony

Upplägget i Lotus Symphony är lite annorlunda. Man utgår alltid från en hemskärm där man väljer vilken typ av dokument man vill skapa. Därefter öppnas det tillhörande verktyget under en separat flik. I Lotus Symphony kan du alltså ha öppna flikar för presentationer, kalkyler och textdokument på samma gång. Gränssnittet är okej även om det är irriterande att man inte ­direkt kan öppna det verktyg man vill använda.

Plus:
+ Flera verktyg kan öppnas i samma programfönster.
+ För nybörjare.

Minus:
- Dåligt att man inte kan öppna verktyget direkt utan att gå via hemskärmen.

Cirkapris: gratis


Microsoft Office Live Workspace

Egentligen är Microsoft Office Live Workspace inte ett ­komplett kontorspaket men det kan erbjuda en arbetsyta för Officedokument. Du kan inte skapa egna dokument från grunden eller redigera tidigare skapade dokument. Däremot kan du öppna Officefiler och dela ut dem. Tjänsten innehåller också dokumentmallar som passar för mötesprotokoll och reseplanering. De dokumenten kan justeras men möjligheterna är starkt begränsade.

Plus:
+ Viss synkronisering med Outlook.
+ Färdiga mallar för vissa dokumenttyper.

Minus:
- Ostabilt.
- Kan ej redigera vanliga filer.

Cirkapris: gratis


Microsoft Office Professional 2007

Unikt för Microsoft Office 2007 jämfört med de övriga produkterna som vi har listat här är att både e-post- och publiceringsverktyg finns inbakade i paketet. Microsoft Office 2007 får anses vara ett stabilt och kompetent program som har en lång historia att falla tillbaka på. Programpaketet har också en fördel mot konkurrenterna då det har en stor användarbas, vilket minskar risken för problem med filer som inte är kompatibla.

Plus:
+ Bra formatstöd.
+ Program för e-post och ­administration ingår.

Minus:
- Knepigt gränssnitt för den som är van vid äldre Office-produkter.

Cirkapris: 5 400 kr


Openoffice

När det gäller format och gränssnitt har utvecklarna bakom Openoffice arbetat hårt för att användare av Microsoft Office ska kunna byta program utan besvär. Menyer och verktyg känns bekanta och paketet är lätt att komma i gång med. Det får också pluspoäng för att det ingår verktyg för databaser, vektorgrafik och matematiska beräkningar. Paketet finns för Windows, Solaris, Mac OS X och Linux och kan laddas ner på 45 språk.

Plus:
+ Många verktyg.
+ Användarvänligt.
+ Imponerande formatstöd.
+ Fungerar på många plattformar.

Minus:
- Inga direkta.

Cirkapris: gratis


Softmaker Office 2008

Det som är speciellt med Softmaker Office 2008 är att det har ett verktyg för att programmera skript för de ­inkluderade
kalkylerings- och textverktygen, samt för andra vba-kompatibla ­program. Textredigering, kalkylering och skapande av presentationer fungerar ungefär som i de flesta andra kontorspaket. Verktygen kan dessutom importera olika format. Alla programfönster innehåller genvägar till verktygen, vilket en trevlig detalj.

Plus:
+ Verktyg för att skapa egna skript.
+ Finns i versioner för Pocket PC och Windows CE.

Minus:
- Ger inte något extra trots att det är ett betalprogram.

Cirkapris: 770 kronor


Staroffice 9

Att beskriva Staroffice 9 är lite som att återupprepa beskrivningen för Openoffice eftersom de innehåller samma verktyg, dessutom är gränssnitten i princip identiska. Staroffice har dock fler dokumentmallar och fler typsnitt. Staroffice har också bättre support. Sun har av någon outgrundlig anledning valt att inte erbjuda någon testversion av programmet så du kan inte kolla igenom det för att se om det är värt att köpa.

Plus:
+ Många verktyg.
+ Användarvänligt.
+ Fungerar på många plattformar.

Minus:
- Går inte att ladda ner ­någon testversion.

Cirkapris: 850 kronor


Thinkfree My Office

Vi gillar Thinkfree My Office för dess proffsiga gränssnitt som har stora likheter med Microsofts äldre Officeprogram. En detalj som dock skiljer programmet från liknande webbtjänster är anteckningsverktyget som är en blandning mellan presentationsdelen och verktyget för textredigering. Verktyget kan användas för att skapa snygga receptblad eller resepresentationer. Du kan även infoga kartor och videofiler från Youtube direkt i dokumenten.

Plus:
+ Proffsigt gränssnitt.
+ Lätt att komma i gång.

Minus:
- Kantig text som är jobbig att titta på.
- Vissa felmeddelanden är på koreanska.

Cirkapris: gratis


Thinkfree Office 3.5

Den som tror att Thinkfree Office har några likheter med Thinkfree My Office tror helt rätt. Gränssnittet är identiskt och funktionerna i de tre grundprogrammen är desamma. De enda stora skillnaderna är att onlineversionen har ett extra verktyg i form av ett anteckningsverktyg samt att den har en samlingsskärm för alla verktyg, men det är inte direkt något man saknar i skrivbordsversionen.

Plus:
+ Snyggt gränssnitt.
+ Lätt att komma i gång.
+ Fungerar på tre plattformar.

Minus:
- Få verktyg.
- Kantig text som är jobbig att titta på.

Cirkapris: 430 kronor


Ulteo Openoffice

Ulteo har webbanpassat kontorsprogrammet Openoffice så att det kan köras i en webbläsare. Utöver basfunktionerna för kalkyl, textredigering och presentation finns det även ett databasverktyg och ett verktyg för matematiska beräkningar. Det märks att Ulteo Openoffice inte är baserat på program som är anpassade för webben. Det mesta går ganska segt och det finns inte något sammanhållande gränssnitt för alla funktioner.

Plus:
+ Imponerande formatstöd.
+ Många verktyg.

Minus:
- Långsamt.
- Förvirrande gränssnitt.

Cirkapris: gratis


Wordperfect Office X4

Förutom de tre standardbitarna innehåller Wordperfect Office X4 ett e-postprogram samt verktyget Wordperfect Lightning, som används för att göra enklare anteckningar och för att snabböppna dokument. Lightning kan också spara ned filer på ett 200 megabyte stort lagringsutrymme som Corel erbjuder. E-postprogrammet importerar utan problem e-post och andra uppgifter från Outlook, Eudora och ett antal andra program.

Plus:
+ E-postfunktion ingår.
+ Stöd för oväntade format, till exempel psd och dxf.

Minus:
- Dyrt.

Cirkapris: 3 800 kronor


Zoho

Då gränssnittet i Zoho är spretigt och översättningen till svenska inte är klockren får man känslan av att vissa delar är ett hastverk. De viktigaste basfunktionerna för text, kalkyl och presentation håller en hyfsad nivå, men stödet för Microsofts format kan förbättras. För personligt bruk är Zoho gratis men hur mycket ett företag får betala varierar. Prisuppgifter finns på Zohos hemsida men det är inte enkelt att förstå prismodellen.

Plus:

+ Massor med funktioner att välja mellan.
+ Bra formatstöd.

Minus:
- Något spretigt gränssnitt.
- Fungerar inte alltid så bra med Microsofts format.

Cirkapris: på förfrågan

Foto: Andreas Eklund

(Det kan ha tillkommit nya uppdaterade versioner av vissa program sedan artikeln skrevs.)