I över tio år har grupperna Svenne och Redcross utgjort ett viktigt nav inom fildelningsvärlden och försett fildelningsnätverken med material. Enligt Antipiratbyrån ska gruppen sett till att hundratals svenska och utländska filmer nått fildelningsnätverken, däribland Ondskan och Johan Falk – vapenbröder.

Nu ska det dock vara slut med det. Grupperna har lagt ned verksamheten efter att de kontaktats av Antipiratbyrån. Bland de ledande medlemmarna uppger Antipiratbyrån också att det finns kopplingar till grupper som Razor1911 och releasegruppen BBDVDR. Medlemmarna beskrivs som medelålders män, flera verksamma inom IT-branschen. Något åtal kommer det dock inte bli tal om.

- Eftersom medlemmarna har valt att samarbeta och gett oss värdefull information så kommer några rättsliga åtgärder inte att vidtas, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén i uttalandet.

Vad det rör sig om för samarbete och information framgår inte av uttalandet, men till Dagens Nyheter berättar Pontén att det rör sig om information som man kommer använda sig av i andra ärenden.

Grupperna bekräftar i ett uttalande att de lagt ned verksamheten. ”Efter tio år på Scenen kliver vi av och lämnar den för alltid. Vi har avslöjats av Svensk Antipiratbyrån som identifierat alla våra medlemmar och sajter.” Man ber vidare om ursäkt för alla skador som man orsakat filmproducenter, och uppmanar andra aktiva på ”Scenen” att för sin egen säkerhets skull lämna den.