Att surfa på nätet är inte längre en bisyssla utan snarare en förutsättning för dagens datoranvändare. Här listar vi upp några tillägg och alternativ som kan göra ditt surfande både intressant och mer effektivt. Tilläggen till Firefox och Internet Explorer är många, men det finns även alternativ.

Skaffa en ny webbläsare


Firefox och Internet Explorer är två stora webbläsare, men alternativen på marknaden är faktiskt riktigt många. Här listar vi fyra alternativ till dig som vill ha webbläsaren med det lilla extra.

Maxthon
Är du ute efter en webbläsare som bakat in alla tänkbara funktioner i ett och samma paket kan Maxthon vara värt en titt. Funktionerna riktar sig till proffsen som gillar många specialfunktioner.

Fönster- flik och url-hanteringen är gedigen, du kan öppna en särskild webbadress genom ett snabbkommando, skapa flikgrupper samt dra loss flikar i separata fönster. Maxthon har även formulärverktyg, klarar av navigering via musgester och snabbar upp välbesökta sidor.

En ”file sniffer” låter dig ladda ner och spara Youtube-videoklipp. Text du vill spara kan enkelt klistras och flyttas via en separat anteckningsruta och du har även tillgång till ett särskilt skärmdumpverktyg. Vill du spara processorkraft finns ett särskilt läge även för det.

Gränssnittet är dock relativt rörigt samt att Maxthon kräver att Internet Explorer är installerat för att kunna fungera. Trots detta är programmet väl värt en titt om du är ute efter en allt-i-ett-lösning.
Ladda ner gratis här.

SlimBrowser
En riktigt smidig, liten och framför allt snabb webbläsare är Slimbrowser, som många antagligen inte hört talas om.

Bland annat kan flera webbsidor öppnas samtidigt i grupp, men hanteringen av fönstren och flikarna är dessutom riktigt flexibel. Webbläsaren har även inbyggd stavningskontroll, översättningsvertyg, filtrering samt reklamblockerare.

Eftersom Slimbrowser är väldigt anpassningsbar kan de många funktionerna även här göra att gränssnittet blir rätt så stökigt, men kan samtidigt också städas upp relativt enkelt. Det är även möjligt att anpassa webbläsaren med olika skal. Kräver Internet Explorer för att fungera
Ladda ner gratis här.

Wyzo
Du som pysslar riktigt mycket med nedladdning av olika slag kanske bör överväga att skaffa en webbläsare som gör jobbet betydligt enklare. Wyzo bygger på samma bas som Firefox och kommer med just en rejäl uppsättning nedladdningsverktyg samt Coollris-tillägget som gör video- och bildtittande i webbläsaren roligare.

Den främsta funktionen är en inbyggd klient för bittorrent. Även om den saknar de mer kraftfulla funktionerna som återfinns i separata bittorrentlösningar är den rejält enkel att använda. Wyzo snabbar även upp vanliga nedladdningar genom att ladda ner portioner från flera källor samtidigt.

Har du kört Firefox tidigare lär du känna dig hemma direkt med Wyzo.
Hämta hem gratis här.

Flock
Den som gillar sociala medier kan säkert uppskatta en webbläsare som anpassats helt till just detta. Flock baserar sig på Firefox och underlättar livet betydligt för dig ofta besöker de många sociala hemsidor som finns på nätet.

Kolla din e-post, nya bilder och videoklipp samt inlägg i Facebook, Twitter, Wordpress och en mängd andra platser via ett och samma gränssnitt. Lika lätt är det att dela med sig av informationen till andra med ett par musklick.

Ladda hem gratis här.

Firefoxtillägg


En av fördelarna med Firefox är det enorma tilläggsutbudet. Här är några smidiga sådana.

CustomizeGoogle
Du ägnar antagligen en och annan stund dagligen åt att googla och ibland säkert riktigt långa stunder. Customizegoogle-tillägget låter dig anpassa dessa sökningar rejält.

Du kan dölja Googles textannonser, blockera Google Analytics-cookies samt stänga av clicktracking-funktionerna. Du kan dessutom få Google att länka till Wayback Machine för äldre versioner av hemsidor, men också länka till resultat från andra sökmotorer.

Verktyget låter dig även anpassa Gmail och filtrera bort specifika sajter från sökresultaten.
Hämta hem gratis här.

List.it
Många arbetar så gott som uteslutande i webbläsaren, så då kan det vara på sin plats med ett bra verktyg för att snabbt anteckna saker du hittar på nätet. Visst kan du växla till ett separat program, men om du inte vill lämna webbläsarfönstret finns List.it.

Detta tillägg ger dig anteckningsmöjligheter direkt genom ett klick på en ikon eller via ett snabbkommando, vilket öppnar en spalt där du kan skriva ner saker som du vill komma ihåg och även spara dem. Sparade anteckningar är sökbara och kan dessutom lagras på nätet.

Använder du flera datorer är tillägget extra användbart eftersom det kan synkronisera anteckningarna mellan dina datorer, oavsett plattform.
Hämta hem gratis här.

NoScript
Java, javascript och Silverlight är bara några av de olika typer av kod som automatiskt körs i webbläsaren när besökaren når en särskild hemsida. Noscript är därför ett välkänt och vida spritt tillägg för alla som vill undvika att oönskad kod körs på datorn utan användarens tillåtelse.

När du besöker en sida blockerar Noscript automatiskt all typ av kod, varpå du tillfrågas om koden på sidan ska köras eller inte. Verktyget kommer även ihåg dina val och efter en tid märker du knappt att du kör det. Säkert och kraftfullt, med mängder av möjligheter till finjusteringar.
Ladda hem gratis här.

Tab Scope
Flikarna i Firefox saknar möjligheten att visa miniatyrer när du pekar på dem med musen, vilket är just vad Tab Scope åtgärdar.

Dessutom går det att interagera med flikarna tack vare knappar för framåt, bakåt, uppdatera samt stänga. Länkar som syns i miniatyrerna kan även klickas på.

Miniatyrerna kan konfigureras av användaren vad gäller utseende och på vilket sätt de ska visas.
Ladda ner gratis här.

Internet Explorer-tillägg


Även om Firefox brukar få mest fokus när det gäller tillägg finns gott om sådana även till Microsofts webbläsare.

Cloudberry TweetIE
Du som ofta Twittrar och gärna vill bifoga utdrag från sidor du besöker kan ha nytta av Cloudberry Tweetie. Eftersom Twitter i grunden är en väldigt avskalad tjänst är det inte heller konstigt att detta tillägg också är det, vilket efter installationen endast syns som en knapp i verktygsfältet.

Därefter är det bara att markera en intressant text och klicka på knappen, vilket öppnar Cloudberry Tweetie där du kan justera texten och därefter publicera det hela, komplett med länk till källan.

Tillägget finns även till Firefox (Tweetfox) men är ännu bara i teststadiet.
Ladda ner gratis här.


IESpell
Alla textrelaterade uppgifter i webbläsaren gör att du gärna vill ha en stavningskontroll även här, till skillnad från att förlita dig på en ordbehandlare. Iespell fixar detta för Internet Explorer-användare.

Verktyget låter dig via ett högerklick eller menyval kontrollera stavningen på allt du skriver i webbläsaren, lägga till egna ord i ordlistan samt förstås också ignorera särskilda ord. Tillägget fungerar i alla Internet Explorer-baserade webbläsare, exempelvis tidigare nämnda Slimbrowser.

Tyvärr saknas svenska som valbart språk, men tillägget har stöd för egna ordlistor.
Ladda ner gratis här.

Tillägget för olika webbläsare


Vi sparar förstås det bästa till sist – vilket är något för den som använder flera olika webbläsare eller flera olika datorer.

Xmarks
Använder du mer än en dator, webbläsare eller operativsystem är Xmarks antagligen det bästa tillägget du kan ha på din dator. Många funktioner finns men den mest grundläggande är möjligheten att synkronisera dina bokmärken.

Förutom att se till att dina bokmärken ser exakt likadana ut oavsett var du än befinner dig kan tillägget även spara inloggningsuppgifter till olika sidor. Det kan också vara skönt att veta att alla dina bokmärken finns i säkert förvar om någon händer med din dator.

Tillägget, som förut gick under namnet Foxmarks, låter dig även titta närmare på statistik och fakta om de sidor du har bokmärkt. Finns för Internet Explorer, Firefox, Safari och Google Chrome.
Ladda ner gratis här.