Serverfarmer och stora datacenter kräver som bekant sin beskärda del energi för att fungera och framför allt för att hållas svala. Det är inte ovanligt att 40-60 procent av energiförbrukningen i en normal serverhall vanligtvis går åt till just kylning.
Men på Island tänker man göra något åt detta genom att bygga nya anläggningar för datacenter där den naturliga kylan i havsvattnet ska hålla servrarna kalla året runt. Företag som lägger sina servrar här väntas på så sätt kunna göra massiva besparingar jämfört med andra platser eller att ha dem i egna lokaler.
Med 100 procent förnybar el via geotermisk energi är det dessutom svårt att göra lösningen mer miljövänlig.
Island har även laddat upp med bra fiberförbindelser både till USA och övriga Europa för att kunna hantera en ökad trafik. Kapaciteten hanterar i dagsläget en bit över fem terabit per sekund och från Reykjavik till London är fördröjningen 17 milllisekunder vilket duger till många användningsområden.
I dag står datacentren för lika stora utsläpp av växthusgaser som den globala flygindustrin så dess miljöpåverkan är betydande, särskilt då industrin med stor fokus på molntjänster väntas fortsätta växa kraftigt. Det är här Islands naturresurser kan göra stor skillnad och om man ska tro prognoserna är det en av landets största industrier om mindre än tio års tid.
Den första anläggningen väntas stå klar runt slutet av 2010.