Det har varit tyst om tablet-pc på senare tid, speciellt här i Sverige. Flera faktorer har spelat in, bland annat att det svenska språkstödet i tidigare Windows för tabletdatorer varit minst sagt bristfälligt. Med Windows 7 introducerar Microsoft en rad förbättringar av tabletfunktionen, bland annat en bra handskriftstolk för oss svenskar och en del andra förbättringar av gränssnitt och funktioner.

Fujitsu Lifebook T4410 är en redig tabletdator som gör ett bra jobb med att visa upp nyheterna. Den har 12-tumsskärm, dvd-brännare, brett tangentbord och en vikt på nästan exakt två kilo. Den har en funktionell men lite småtråkig design, tangentbord med halvhög profil på knapparna, liten men väl fungerande musplatta och ett skal i matt plast. Portarna är välplacerade, men vi hade gärna sett ett par extra usb-platser.

T4410 har snabb en Core 2 Duo-processor och ddr 3-minne, vilket borgar för bra kontorsprestanda. Grafiken är integrerad från Intel. Den klarar videomaterial utan problem, men inga tillämpningar som behöver 3d-prestanda.

Ett halvstort batteri ger en och en halv timmes arbetstid under hög belastning. Fujitsu har bra strömspararfunktioner om man kör på låg skärmstyrka och lättare program, som gör att livslängden ökar markant. Lite negativt är dock kylningen, som kan dra igång och föra oväsen som en mindre bandsåg när det blir för varmt.

Det är i pekskärmen som T4410:s styrka sitter. Liksom många nyare pekskärmar är den lika bra med fingerpek som med penna. Det mesta av Windowsgränssnittet går bra att navigera med fingrarna och det medföljer också en mycket bra penna. Skärmen har multitouchfunktion som gör att man kan zooma och rotera dokument. Med rätt tillämpning i form av smarta program och med den ökade smidigheten i och med Windows 7 finns det många praktiska tillämpningar.

Fakta

Tillverkare/kontakt: Fujitsu (www.fujitsu.se)
Cirkapris: 14 300 kr
Processor: Intel Core 2 Duo P8700/2,53 GHz
Grafik: Moible Intel 4 Series Express
Minne: 2 GB ddr 3
Lagring: 320 GB hdd, dvd±rw
Anslutningar: 3 st usb, firewire, lan, vga, hdmi, mikrofon, hörlur
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth, 3g
Kortläsare: Sd, mmc, sdhc, xd, ms ms pro, express card 54
Bildskärm: 12,1 tum lcd led med multitouch, 1 280x800
Operativsystem: Windows 7 Professional
Mått: 297x231x38 mm
Vikt: 2,1 k

Plus:
+ Goda prestanda
+ Bra tabletfunktioner
+ Smart strömsparning"

Minus:
- Något dyr
- Mycket högljudd"

Betyg: 65 av 100