Även om virus och spionprogram är ett växande hot för smarta mobil­telefoner är det ett försvinnande litet problem jämfört med risker orsakade av den mänskliga faktorn. Risken för att drabbas av virus- eller trojanattacker är inte stor om vi jämför med ­risken för att information ska läcka ut eller dokument ska komma bort på grund av en användares oförsiktighet eller otur.

Virusskydd och blockering


Kaspersky Mobile Security 8.0 är ett mobilt säkerhetspaket som vill få bukt med både eventuella virusproblem och ­problem som felaktigt handhavande kan ge upphov till.

Programmet, som finns för Windows Mobile 5 eller 6 samt Symbian OS 9.x Series 60, består av fem olika huvuddelar: realtidsskydd mot virus och elak kod, brandvägg för datatrafik, kryptering av dokument, blockering av oönskade samtal och sms och slutligen fjärrstyrning via sms.

KMS 8.0
Stöldskyddsfunktionerna är lätta att använda. När du slår på en funktion får du direkt instruktioner om hur den ska fjärrstyras från en annan ­telefon.

Brandvägg i fyra steg


Virusskyddet och brandväggen är förenklade versioner av sådana som kan hittas på vilken klient-pc som helst. De läser av datatrafik, sms, mms och webb i realtid och uppdaterar signaturlistor för nya hot via Kasperskys servrar, antingen vid synkning mot en värddator eller direkt över mobilt internet.

Brandväggen är mycket ­simpel, du kan välja mellan att ha helt öppen trafik eller enbart säkra dataprotokoll, att blockera allt utom Kasperskyuppdateringar och att stänga den helt.

Krypteringen är mycket enkel att använda, du väljer en fil eller katalog och låser den med ett lösenord. Tar du ur minnes­kortet är filen sedan oläslig. Det är mycket enkelt, men du kan tyvärr bara ha en fil eller en ­katalog krypterad i taget. Du måste först avkoda den för att kunna kryptera en annan.

Kaspersky Mobile Security 8.0
Virusskyddet är byggt för att vara lättbegripligt för ovana användare. De flesta behöver aldrig ändra inställningarna. Möjligen kan en och annan förenkling kännas begränsande för en tekniskt kunnig användare.

Förvirrande funktionsnamn


Under två menyval kallade ”Anti-Spam” för ingående samtal och ”Parental Control” för utgående hittar vi programmets samtals- och sms-spärr. Det du gör är att skapa en ”black list” med förbjudna telefonnummer eller en ”white list” med tillåtna och väljer att antingen blockera svartlistade nummer eller att blockera alla utom de vitlistade. Det finns också ett läge där du blir tillfrågad om att svart- eller vitlista när nya nummer ringer upp. Det är smart, enkelt och effektivt, men missvisande, eftersom funktionen har ett mycket mer mångsidigt syfte än spam- och barnspärr. Vi skulle gärna se en generell term, till exempel ”Number Blocking”.

Det är smart, men miss­visande, eftersom funktionen kan mycket mer.

Söker med gps


Slutligen finns ett gäng funktioner gjorda för att hjälpa dig när du har fått mobilen stulen eller har tappat bort den. Bland annat kan du skicka sms till telefonen och låsa den eller rensa bort kontakter och filer. Det går också att få en varning till en annan telefon eller e-postadress om någon försöker byta sim-kort i telefonen.

Du kan till och med få reda på var din stulna eller tappade lur befinner sig. Du skickar ett sms till telefonen och får till­baka ett sms med koordinater. Det förutsätter att telefonen har gps och får kontakt med en ­satellit. Det fungerar för det mesta inte inomhus, men telefonen ger sig då inte förrän den har fått korrekta koordinater.

Du kan få en Google Maps-länk och se var den för­svunna telefonen finns.

Du kan ange en e-postadress och även få en Google Maps-länk mejlad, så att du kan se ­direkt på en karta var din försvunna telefon håller hus.

Inte på svenska


Inställningarna är inte alltför krångliga och i menyerna finns det alltid ett gediget hjälpavsnitt för varje funktion ett eller två klick bort. Vi hade gärna sett en svensk översättning, stöd för fler och även enklare telefoner samt en lite mer genomtänkt krypteringsfunktion.

TechWorlds slutsats


En funktion som vi saknar i Mobile Security 8.0 är möjlighet till säkerhetskopiering av kontakter och datafiler, så att man inte är beroende av synkning mot värddator.

Allt som allt är det här dock ett mycket kompetent och lättanvänt verktyg för att hantera många olika hot, från virus och skräppost till stöld och slarv. För den som satsar flera tusen ­kronor på en bra telefon är det ­säkert värt några hundra kronor till för ett bra säkerhets­program.

Är du orolig för virus i mobilen?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta


Leverantör
: Kaspersky Labs
Kontakt: www.kaspersky.se
Pris, kr: 305 kr, inkl ett års uppdateringar
Systemkrav: Windows Mobile 5 eller 6, Symbian OS 9.x Series 60
Leveranssätt: nerladdning eller cd (tillval)

Plus:
+ Funktionsrikt, smart stöldskydd, användarvänligt

Minus:
- Klarar få operativsystem, begränsad kryptering, ingen säkerhetskopiering.

Omdömme: Lovande

I våra kortare tester ger vi omdömena ­Lovande, Tveksam eller Dålig.