Tunna klienter brukar ha rätt tunna grafikprestanda. Ofta går det knappt att spela upp ens enkel video eller se Flashgrafik. Tunna klienter används sällan för underhållning, men tyvärr innebär de här begränsningarna också att saker som cad eller videoredigering ­inte heller fungerar speciellt bra.

Med den dyra hårdvara och de höga licenskostnader som ofta hör ihop med tunga cad- ­eller grafikprogram vore tunna klienter ett bra alternativ. Tänk på alla dem som bara behöver köra sådana program några gånger i veckan och resten av tiden klarar sig med en rätt normal dator. I dag har de en dator som 90 procent av tiden är onödigt dyr och har dyra programlicenser.

Kan dela på grafikkort


Med version 3.0 av Thinlinc, som bygger på det nya vnc-projektet Tiger VNC, tycker Cendio att de har hittat en lösning. Prestanda för strömmande video är kraftigt förbättrade och det finns stöd för hårdvaruaccelererad open gl i servern. Klienten får del av 3d-grafiken via Virtual GL. Serverns grafikprestanda används utan att själva klienten behöver bra grafikprestanda. Det innebär dessutom att flera klienter kan dela på det påkostade grafikkort som sitter i den gemensamma servern.

De största prestandafördelarna med Thinlinc 3.0 fås med program som körs i Linux eller Unix, men prestanda blir bättre också för Windowsprogram.

Räcker för 3d-modeller


Vi provkörde Thinlinc både i en tunn klient, en Futro S500 från Fujitsu Siemens, och som programklient i en vanlig dator med Windows Vista. Vi körde klienterna både i Windowsmiljö och i Linuxmiljö, ett val som görs vid inloggningen. De 3d-prestanda vi fick är inget för tunga spel, men fungerar bra för hantering av 3d-modeller och liknande.

3D modell, tunn klient
Här tar vi en titt på en 3d-modell av en hand sparad som en stl-fil med programmet Kitware ­Paraview. 3d-modellen vrids, vänds och skalas av grafikkortet i servern och vi ser det i realtid på en grafikmässigt klent bestyckad klientmaskin.
Tunn klient inloggningsskärm
Inloggningsfönstret mot Thinlincservern, där vi bland annat kan välja om vi vill köra i Linux- eller Windowsmiljö.

En annan nyhet i Thinlinc 3.0 är stödet för vdi, virtual desktop infrastructure, Vmwares arkitektur för hantering av enskilda klientsystem. Med vdi-funktionerna får vi även stöd för smarta kort, dubbelriktat ljud och ­Novells Edirectory.

Cendio har från början byggt in säkerhet i Thinlinc, all kommunikation är krypterad i och med att Thinlinc använder open ssh-tunnlar. Open ssh ­klarar ett stort urval krypteringsalgoritmer och har dessutom skydd mot man-in-the-middle-attacker. Ssh är dessutom enkelt att hantera när trafiken behöver passera routrar eller brandväggar.

En annan aspekt av säkerhet är skydd mot avbrott. Thinlinc har stöd för klustring av servrar så att vi kan ha både lastbalansering och failover mellan ­servrarna. Dessutom klarar ­sessionshanteringen i Thinlinc att klienter tappar förbindelsen och sedan loggar in utan att osparat arbete försvinner.

TechWorlds slutsats


Lösningen är dessutom ­ genomtänkt rakt igenom med bra säkerhet.

Cendio Thinlinc är helt klart ett steg framåt när det gäller grafikprestanda i tunna klienter. Lösningen är dessutom genomtänkt rakt igenom med bra säkerhet och möjligheter att köra klienterna som program i gamla trötta datorer i stället för att köpa separata klientmaskiner.

Fakta

Tillverkare: Cendio, www.cendio.se
Licenstyp, server: Köps som lös programlicens utan hårdvara eller med hårdvara och tjänster via systemintegratörer som Atea, Portal, Proact IT eller Pulsen Integration

Pris, serverlicens: 600 kr/år och samtidig användare
Licenstyp, klient: klient­licenser kan laddas ned kostnadsfritt
Systemkrav, server: De ­flesta nya Linuxdistributioner (32 eller 64 bitar) och Solaris 10

Hårdvarukrav, server: ­Pentium III med mmx- och sse-stöd
Hårdvarukrav, klient: ­Pentium med mmx-stöd

Klientversioner: Windows, Mac OS X, Linux (RPM, Debianpaket eller tgz för övriga), Solaris

Plus:
Bra grafikprestanda, säkert, kostnadseffektivt och flexibelt.

Minus:
Inte som lokal grafik, kräver bra nätverksprestanda.

Omdömme: Lovande

I våra kortare tester ger vi omdömena ­Lovande, Tveksam eller Dålig.