Du som har köpt en Windows Vista-utrustad dator under de senaste fyra månaderna längtar säkerligen efter att få lägga vantarna på din fria Windows 7-uppdatering. Det gäller dock att inte bli alltför exalterad då det kan krävas en del svett och tårar innan det nya operativsystemet är på plats. Det finns dessutom andra problem i sammanhanget.

För det första kan det ta ett bra tag innan du över huvud taget får lägga vantarna på din Windows 7-skiva, i alla fall om det uppstår samma problem som vid lanseringen av Vista då vissa kunder fick vänta i flera månader på att få sin gratisuppdatering. I dagsläget har exempelvis Toshiba meddelat sina kunder att det är en väntetid på upp till 60 dagar för att få Windows 7.

Uppgraderingen till Windows 7 ska ju vara gratis, men i USA rapporteras det om att flera tillverkare tar betalt för leverans och hantering av utskicken. Det talas om en kostnad på cirka 120 kronor. För att ta del av erbjudandet gäller det för övrigt att du också har sparat det kvitto som du fick när du köpte din Vista-dator.

Du som har köpt en Vista-maskin från HP och kastat ut Internet Explorer till förmån för någon annan webbläsare får lite extra problem. HP:s Windows 7-uppgraderingssida accepterar nämligen bara Microsofts webbläsare.

För att kunna uppgradera behöver du också en dvd-läsare, men kruxet är att många lite enklare datorer inte är utrustad med någon sådan. Detta är dock knappast något jätteproblem då många säkerligen kan låna en extern läsare.

Ett annat problem som det nyligen har rapporterats om är att en uppgradering från Vista till Windows 7 i vissa fall kan förstöra de återställningsapplikationer som finns på en dator. En annan tråkighet när det gäller just återställning är att om din Windows 7-dator som har uppgraderats från Vista måste in på garantiservice, kan det hända att tillverkaren tvingas backa tillbaka till Vista. Då måste du med andra ord uppgradera igen.