Ett inlägg på itnewstoday med titeln "Är Kubuntu fast i en nedåtgående spiral" har dragit till sig stort intresse med över åttio kommentarer.

Författaren Jeremy LaCroix menar på att istället för att bli bättre med varje version blir Kubuntu bara sämre och sämre - till den grad att han utnämner Kubuntu 9.04 som "epic fail" - katastrof.

Kritik riktas mot att Canonical, som är drivande bakom Ubuntu, inte gör det minsta för att polera Kubuntu. Koden är exakt som den ser ut hos KDE och är inte anpassad för distributionen.

Brist på administrativa gränssnitt, trådlöst nätverk som inte fungerar, inget LTS-stöd (Long Term Support), inget stöd för Ubuntus nästkommande molntjänst "Ubuntu One" anser författaren vara bevis på att Kubuntu är Canonicals "blåa, fula styvbarn" som de lämnar vind för våg.

Buggar som rapporterats in månader innan släpp är fortfarande inte fixade då det är dags för en skarp version. Canonicals mjukvarucenter finns också bara i Ubuntu där Gnome är standardskrivbord.

Författaren ser bara två möjliga vägar för Kubuntu att gå - antingen skilja distributionen helt och hållet från Canonical - eller lägga krut på att ge KDE den omsorg den förtjänar och göra Kubuntu 10.04 till en värdig version.

De över åttio kommentarerna som inlägget renderat i håller övervägande med Jeremy LaCroix vilket ger ytterliggare belägg för att Kubuntu är en distribution i kris.