Det första du kommer märka när du startar upp Ubuntu 9.10 är att starten går snabbare. I Ubuntu 9.10 är transitionen till nya bootloadern Upstart klar vilket märks rejält på starttiden. En annan anledning till den korta startsträckan är att filsystemet är bytt till ext4.

Nu ska det bli ännu enklare att lägga till program med Ubuntu Software Center. Du får mer information om programmen i mjukvaruarkivet och det är även möjligt att se skärmdumpar från flera av skrivbordsprogramen.

Ubuntu 9.10 är också första versionen där Canonical på allvar satsar på molnet. Canonical bjuder varje användare på två gratis gigabyte data i molntjänsten Ubuntu One, som är ditt "personliga moln". Där lagras dina filer, kontakter, anteckningar du skrivit i Tomboy notes. Vill du ha mer diskyta kan du köpa 50 extra gigabyte för tio dollar i månaden. Tjänsten hittar du på http://one.ubuntu.com.

Är du serveradministratör har du den mer professionella tjänsten Ubuntu Enterprise Cloud som är anpassad för Amazons elastiska moln EC2. Canonical har även jobbat på att göra de virtuella servrarna säkra med hjälp av Novell-utvecklade AppArmor. De virtuella servrarna ska även gå att administrera från Canonicals tjänst Landscape. Landscape är gratis att testa och utvärdera men sedan kostar det pengar.

Kärnan i Ubuntu 9.10 är senaste Linux 2.6.31 med kernel mode settings aktiverat för Intel-grafik. De gamla problemen med Intels grafik i Ubuntu 9.04 ska nu vara bortblåsta. Ubuntu har även implementerat tekniken DKMS som förenklar kompilering och uppdatering av kärndrivrutiner när nya drivrutiner för hård och mjukvara dyker upp. DKMS är utvecklat av Dell.

Ubuntu 9.10 kommer med senaste Gnome 2.28 som standard men KDE 4.3 finns även i mjukvaruarkivet eller som separat installation i distributionen Kubuntu.

På det stora hela är Ubuntu 9.10 en mycket mer polerad version än förra Ubuntu 9.04 som tyvärr innehöll flera skavanker som drog ner helhetsintrycket.

Distributionen ska släppas under dagen och du hittar den hos Ubuntu.