När du fått ordning på din Windows 7-installation bör du även göra en kopia av systemdisken för att lätt kunna återställa den vid behov. Tacksamt nog har Windows 7 ett mycket kraftfullt och lättanvänt verktyg för att göra just detta, och verktygen ingår i alla versioner av Windows 7.

Tänk på att när du gör din säkerhetskopia bör du helst undvika att ha allt för många andra program installerade. Det håller storleken nere samt minimerar risken för problem. Men du kan utan problem inkludera frekvent använda program som Microsoft Office för att slippa installera om dessa vid en eventuell återställning.

Börja med att öppna startmenyn, gå till Getting Started och välj Back up your files. Alternativt hittar du funktionen under Kontrollpanelen/System och underhåll/Säkerhetskopiering och återställning.

I rutan som kommer upp klickar du därefter på Create a system image i kolumnen till vänster.

Nu möts du av en guide som frågar var du vill spara din säkerhetskopia. Du kan välja mellan en plats på hårddisken, bränna ut den på flera dvd-skivor samt att lägga den på en extern nätverksplats.

Tänk på att säkerhetskopian lär bli relativt stor. Beroende på vilken version du kör kan du räkna med omkring 10-15 gigabyte för ett relativt nyinstallerat system utan extra mjukvara.

Här väljer du vilka enheter som ska ingå i säkerhetskopian. Vi rekommenderar att du endast inkluderar systemdisken om du vill att säkerhetskopian ska vara någorlunda hanterbar.

När du gjort dina val är det bara att bekräfta och låta verktyget göra grovjobbet. Beroende på var du lagrar filerna och hur snabb hårddisk du har kan tiden variera rätt så mycket. Att spara en normalstor installation till en usb-ansluten hårddisk kan ta cirka 15-20 minuter.

Efter att säkerhetskopian är klar frågar Windows om du vill skapa en skiva för systemåterställning. Detta bör du göra. Utan en sådan skiva kan du nämligen tvingas installera hela operativsystemet på nytt innan du kan återställa datorn med säkerhetskopian. Utrymmet som krävs på skivan är ungefär 140 megabyte, vilket gör att en cd fungerar minst lika bra som en dvd.

Om något sen går fel med datorn är det bara att starta upp med skivan, välja vilket operativsystem som ska räddas samt lokalisera System Image Recovery i menyn som följer för att återställa systemet med den sparade avbilden. Där finns även verktyg för att identifiera och eventuellt rädda det fel som uppstått.

Tips:
Windows Vista har också ett bra verktyg för säkerhetskopiering. Dock ingår detta bara i Business, Enterprise och Ultimate-versionerna – inte i Home eller Home Premium. Det återfinns på samma ställe i Kontrollpanelen som i Windows 7.