Det norska forskningsinstitutet Sintef är nu i slutfasen att färdigställa ett uppladdningsbart zink-luftbatteri som ska kunna ge oss en ersättare till litumjonbatterier.

Denna typ av batteri kostar hälften så mycket att tillverka och är betydligt säkrare än litiumjonbatterier då det helt saknar flyktiga ämnen som kan riskera att brand uppstår. Batterierna kan dessutom rymma tre gånger mer energi tack vare dess höga energitäthet.

Zink-lufttekniken bygger på en katalytisk oxidation av zink med hjälp av syre från omgivningen, vilket genererar elström. Luften fungerar som en elektrod medan batterikapseln som kan släppa in luft innehåller en elektrolyt och en zinkelektrod. Batterierna är därför utrustade med små lufthål.

Zink-luftbatterier används i dag för hörapparater, men svårigheten har varit att göra dem uppladdningsbara. Detta är precis vad forskarna på Sintef nu håller på att förfina.

För att lansera batteriet på den stora marknaden bildades företaget Revolt som nu hävdar att en första produktlansering kommer att äga rum redan nästa år. Enligt Revolts vd James McDougall fungerar deras prototyper redan nu i över 100 laddningscykler, något som ska förbättras till omkring 300-500 cykler innan en kommersiell lansering.

Batterierna väntas släppas på marknaden för hörapparater under 2010, följt av batterier för andra bärbara produkter, till exempel mobiltelefoner och datorer. Slutmålet är uppladdningsbara batterier för fordon vilket dock sägs vara några år bort.