En sammanfattning av svaren på frågorna som ställdes till denna artikel finns att hitta här: Nyttan med UAC i Windows.

 » Så här fungerar det:

  • Varje vecka på måndag lägger vi ut en ny artikel med ett tema (Se faktarutan till höger). 
  • Fram till onsdag har du sedan möjlighet att ställa frågor i kommentarfältet på denna artikel som expertpanelen ska svara på. 
  • På onsdag eller torsdag samma vecka kommer vi publicera några utvalda frågor med mer utförliga svar. Här kommer du dessutom ha möjlighet att ställa ytterligare frågor som våra experter svarar direkt på i kommentarfältet.
Förberedelser inför Windows 7

MickeWindows 7 har fått massor av positiv publicitet och de flesta verkar mycket nöjda med operativsystem när de testat det på enskilda maskiner. Men det kan vara bra att vidta vissa försiktighetsåtgärder innan man kör igång installationen i större skala.

Först och främst, låt mig slå fast att det är lika bra att glömma det där med uppgraderingar direkt. Utnyttja gärna möjligheten att köpa din nya licens med uppgraderingsrabatt, men fall aldrig för frestelsen att uppgradera din gamla installation. Jag har själv suttit på supporten och sett detta gå åt skogen för många gånger, om inte annat på sikt.

En uppgradering av Windows kan jämföras med ett dåligt lagat rosthål på bilen. Skär man inte bort sjuk plåt utan bara täcker över med plastic padding fortsätter rostningen i bakgrunden.

Så också med installationer, om du bara installerar över det gamla så finns risken att "gammal rost" ligger kvar och pyr i bakgrunden och kan på sikt ställa till med problem. Men håll ut, Microsoft har givit dig lösningar för detta! Om du tar steget från Windows XP till Windows 7 kan du i alla fall inte uppgradera över det gamla, likaså om du passar på att gå från 32-bitars till 64-bitars Windows men jag rekommenderar alltså alla att göra en wipe’n’load.

Först och främst, ta reda på att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar och det gör du med ett gratisverktyg från Microsoft som heter Windows 7 Upgrade Advisor http://www.microsoft.com/windows/windows-7/get/upgrade-advisor.aspx som du laddar ner och kör på den maskin som skall uppgraderas.

Tänk på att ha all hårdvara du har och äger som du ens skulle kunna drömma om att vilja köra igen inkopplat när du kör testet eftersom det bara är då du kommer få svar på om det kommer fungera och finns drivrutiner etcetera. Passa på att kolla av dina applikationer också om de är kompatibla. Tänk på att allt som funkar för Windows Vista med stor säkerhet kommer funka för Windows 7 också, så även om tillverkaren inte anger svaret för just Windows 7 så kan du titta efter information om Windows Vista.

Om detta går väl så är nästa steg att spara dina inställningar och det gör du som konsument via verktyget Windows Easy Transfer som ligger på Windows 7 DVDn. Med hjälp av det så kan du nu flytta alla inställningar och användare inklusive lösenord från gamla till nya miljön. Var beredd på att detta kommer ta ett par timmar, men det sparar mycket tid i slutändan.

Observera att det inte tar med applikationer som till exempel Officepaket med mera. Dessa måste läggas in manuellt i slutändan men du får en rapport över vad som var installerat och vad du kan tänkas vilja lägga in igen. Passa då samtidigt på att plocka den senaste versionen av respektive när du ändå är igång.

För företagen så använder man inte Easy Transfer utan någonting som heter USMT eller User State Migration Tool. Detta verktyg är dels gjort för att hantera många maskiner och många användare så automatiserat som möjligt, men det stöder även ett scenario där filer hårdlänkas om på den fysiska hårddisken så man kan få en komplett ominstallation från ren disk utan att först behöva flytta gamla filer till en annan disk eller till en delad nätverksresurs, något som förstås drastiskt minskar tiden som går åt för att göra migreringen.

Företagsanvändare bör dessutom använda någonting som heter Deployment Toolkit 2010 för själva utrullningen, vilket är en gratis lösning från just Microsoft.

Nu är det dags för installation, inga konstigheter egentligen, se bara till att ha nätverkskabeln i när du gör det eftersom Windows automatiskt kommer att hämta drivrutiner etcetera från nätet vid behov.

Slutligen så besöker du Microsoft Update och laddar ner de uppdateringar som eventuellt finns. Därefter går du in under Performance/Prestanda i kontrollpanelen och kör en prestandaprofilering av maskinen. Detta är mycket viktigt att du gör eftersom det bland annat hjälper Windows att ställa in sina prestanda för just din maskin.

Slutligen bör du starta om maskinen minst sex gånger, nej jag skämtar inte. Detta är Windows möjlighet att profilera och optimera startupsekvensen med vilka filer som skall ligga var på disken och i vilken ordning de skall laddas bland annt.

Först efter det har du nått full prestanda. Detta behöver naturligtvis inte göras som ett steg, men många kör idag bara Sleep eller Hibernate på sina maskiner och startar aldrig om dem, då kommer denna process aldrig ha skett. Så sikta på att kanske få till dessa sex omstarter under den första månaden eller så i alla fall.

Slå absolut inte av User Access Control (UAC), lär dig leva med det istället! Windows 7 kommer förövrigt bråka betydligt mindre med det än vad Vista gjorde. Det är bara i början när du installerar och konfigurerar din maskin som du kommer se mycket av detta i alla fall, efter det kommer du knappt se UAC-promptar igen oavsett.

Lycka till!

Fakta

Vecka 45 Att byta från XP eller Vista till Windows 7
Vecka 46 Förberedelser inför Windows 7
Vecka 47 Windows 7 och utrullning
Vecka 48 Vad vinner jag på att köra både Windows 7 och W2K8R2?
Vecka 49 Lagring och sökning i Windows 7 och W2K8R2
Vecka 50 Virtualisering med HyperV v.2
Vecka 51 Migrering av filservern från W2K3 till W2K8R2
Vecka 52 VDI - virtual desktops med W2K8R2
Vecka 53 Säkra dina klienter med Windows 7

Här hittar du alla frågorna och svar samlade

Jocke har under de senaste åren profilerat sig inom området Microsoft infrastruktur. Dels genom att hålla uppskattade föredrag både i Sverige och internationellt, och dels i sitt deltagande inom Microsoft Technology Adoption Programs. Några av de tekniker där Joachim bidragit i arbetet är Windows Server 2008, Hyper-V, System Center Virtual Machine Manager 2008 och Windows 7 / Windows Server 2008 R2.

Just nu leder han det tekniska arbetet med att driftsätta Windows 7 hos en svensk myndighet tillsammans med kollegor ifrån Knowledge Factory.

Andreas Stenhall, MVP, Hermelin IT-partner
Expertområden är Windows klient och allt som rör klienterna och dess funktioner, vilket på ett naturligt sätt inkluderar även Windows server. Han är MVP inom Windows Desktop Experience, Systems administration. Andreas kan endast koppla bort datorerna från tankarna helt och hållet när han är bortrest på semester och därför reser han gärna så ofta han hinner, allra helst till något varmt och avlägset land. Läs mer theexperienceblog.com och hermelin.com.

Michael Anderberg, TruSec
Michael är en av Sveriges tyngsta it-evangelister, han har tidigare jobbat som IT Pro Evangelist på Microsoft i Sverige och fokuserar framförallt på Windowsplattformen och säkerhet. Han är också en eftersökt talare både nationellt och internationellt inom dessa ämnen.