I slutet av oktober släppte Microsoft verktyget Windows 7 USB/DVD Tool (WUDT) som gör att man kan installera Windows 7 med hjälp av ett usb-minne, men programmet dras nu tillbaka. Förklaringen är att den kända bloggaren Rafael Rivera menar att verktyget innehåller öppen källkod vars ursprung Microsoft inte vill kännas vid.

En taleskvinna för Microsoft säger att man har tagit bort verktyget från sin sajt tills att man har undersökt ärendet närmare. Hon ber också om ursäkt för de besvär som detta kan ställa till med för Microsofts kunder.

Enligt Rivera kommer delar av koden i WUDT från ett GPLv2-licensierat öppen källkod-projekt med namnet ImageMaster. I och med att Microsoft inte har delat med sig av den förändrade koden eller över huvud taget någon del av verktygets kod så bryter de mot GPL-reglerna.

Vad som kommer att hända med verktyget är i dagsläget oklart, men Rivera räknar med att Microsoft antingen skriver om det eller släpper det som öppen källkod. I värsta fall kanske det stoppas helt och hållet.