Det går att använda Vista på en ultrabärbar dator. Det går ett snäpp bättre att använda Windows 7 på samma plattform, men ingen av dem kommer upp i de prestanda som XP ger. Man kan ha invändningar mot de syntetiska tester vi gör här. De säger inte allt om användarupplevelsen, men det går inte att bortse från de hårda fakta testerna ger.
Vi har tagit i rejält och testat prestanda hos Windows XP, Vista och 7 på tre olika hårdvaruplattformar. Vi har tagit resultaten från vårt tidigare test i TechWorld nummer 9/2009, utförda på en bärbar Fujitsu Siemens E8410, och kompletterat med tester på en ultrabärbar MSI U123 med Atomprocessor samt på en stationär arbetsstation med nya moderkort och grafikkort från Asus, en Phenom II-processor och åtta gigabyte ddr 3-minne.
Vi har gjort flera mätningar med tre mätprogram, vi har testat start och avstängning och vi har mätt prestanda för filöverföringar från en filserver.
Prestanda
XP är bäst på långsammare datorer, speciellt när det gäller processorprestanda. Ju starkare dator desto bättre resultat för Windows 7. Vista är sämst på samtliga testdatorer, även om skillnaderna jämfört med Win 7 för det mesta är små. Det betyder att tiden talar för Windows 7, när datorerna blir allt snabbare. När vi säger att XP är bäst för ultrabärbara gäller det för hur datorerna ser ut i dag. Om tre år är de ultrabärbara lika snabba som en speldator i dag och då är XP rökt.
Ultrabärbara datorer
Bärbara datorer
Stationära datorer
Grafik, starter och nätverk
Vi ser också att Windows 7 är bättre på grafikprestanda. Det gäller även på Atomplattformen och ännu mer på arbetsstationen. Det har givetvis med drivrutiner att göra, men det är inte otänkbart att Microsoft har skruvat på en del rattar under huven för att snabba på grafiken i Windows 7. Det kan behövas med tanke på Aeroglass och annat grafiskt lull-lull som till mångas irritation sinkar Vista. Rent subjektivt klarar Windows 7 detta lull-lull bättre.
Microsoft hävdar att Windows startar snabbare för varje ny version. Det är inte sant. XP startar med få undantag klart snabbast av systemen i det här testet, men det händer att XP stänger av långsammare. Visst startar Windows 7 ofta snabbare än Vista, men inte alltid. Mäter vi tiden till start från viloläge blir skillnaderna större. XP är fortfarande snabbt, men Windows 7 är något snabbare än Vista.
Vi kan också konstatera att XP genomgående får bättre värden för hårddiskprestanda, det är inte mycket men ändå bättre.
Ett märkligt fenomen är att XP är snabbare på filöverföringar, trots att vår filserver kör Server 2008 och därmed pratar via smb 2-protokollet med Vista och Windows 7. Först i testerna med den snabba arbetsstationen bryts denna trend, men även här hänger XP med ganska bra. Vi kan inte riktigt förklara det här. Tidigare har skillnaderna varit tydliga och Vista har varit överlägset XP (vi har inte testat smb 2 i Windows 7 tidigare). Mycket beror förstås på drivrutiner, men det borde inte spela så stor roll. Det är ett mysterium vi kanske får anledning att återkomma till.
Subjektiva iakttagelser
Under testets gång har vi naturligtvis haft mycket att göra med systemen och deras egenheter. Det har givit oss en del subjektiva testresultat. Vi kan inte påstå att skillnaderna är så stora som många vill påskina, inte ens på den ultrabärbara datorn. Det går faktiskt riktigt bra att använda Vista på den maskinen, trots att MSI U123 knappast hör till de vassaste på marknaden.
Andra iakttagelser är att många funktioner som var smidiga och bra i XP krånglades till i Vista, för att åter bli (nästan) lika smidiga i Windows 7. Dit hör till exempel inställningar för nätverk. Ett exempel: XP har en symbol i aktivitetsfältet för trådlös uppkoppling och en för trådbunden uppkoppling. Vista har bara en symbol, vilket gör det svårt att med ett ögonkast se vilket som gäller för stunden. Windows 7 har åter två symboler. Den här typen av exempel ser vi lite varstans i systemen.
Något som dock utvecklas till det bättre hela tiden är inställningarna för skärmupplösning, speciellt för flera skärmar eller projektorer. Det är relativt bökigt i XP, men numer barnsligt enkelt i Windows 7.
Windows 7:s verktygsfält har fått massor av beröm, men vi tycker inte att det är så fantastiskt revolutionerande. Vi kan se en miniatyr av öppna fönster, helt enkelt. Vi hör Mac-användarna skratta i bakgrunden.
TechWorlds slutsats
Är Windows 7 det snabbaste operativsystemet från Redmond genom tiderna? Ja, på snabba system. Nej, inte på långsammare system. Talar tiden för Windows 7? Ja, naturligtvis.
Är Vista bara en parentes som Microsoft helt vill glömma? Ja, kanske, men systemet är ändå inte så pjåkigt som kritikerna ofta påstår. Åtminstone inte sett till syntetiska prestanda.
Den subjektiva hanteringen av Windows 7 kan vi sammanfatta så här: Ta ett halvt steg tillbaka från Vista samtidigt som du tillsätter en dos Mac OS X.
Fakta och betyg. Klicka på bilden för att förstora den.
Text och tester: Lars Dobos Tester: Mattias Inghe Grafik: Jonas Englund Foto: Anderas Eklund
.
På Atomplattformen för ultrabärbara och på den något bedagade vanliga bärbara datorn är XP snabbast. Det gäller särskilt processorprestanda, men även för starter, nätverk och hårddiskprestanda. Det är först när vi testar på den tunga arbetsstationen som Windows 7 vinner. Vista är tvåa eller trea hela vägen, men så långsamt som det ibland sägs att systemet är, är det inte.
Vi installerade alla operativsystemen på de tre plattformarna med ett antal program på varje operativsystem. Systemen installerades på var sin hårddiskpartition. Programmen var bland annat MS Office, Adobe Reader, Java och antivirus från AVG.
Vi mäter nätverksprestanda genom att överföra dels en stor fil, dels en katalog med många små filer. Den stora filen är helt enkelt en zip-fil av katalogen. Här ser vi en del skillnader mellan systemen, men inte alltid dem man skulle kunna tro. Att Vista och Win 7 använder smb 2 är inte alltid till fördel, visar det sig.
PC Mark 05 finns i en gratisversion för dem som bara vill göra enkla tester, men vi använder den mer avancerade versionen. PC Mark ger en bra generell bild av datorns prestanda.