Joe Faulhaber som arbetar på Microsofts Malware Protection Center har nu gått ut med statistik som visar hur hög infektionsrisk det är för 64- och 32-bitarsversionerna av Windows. I dagsläget är det uppenbarligen avsevärt säkrare att köra med 64 bitar.

Statistiken har samlats in från Microsofts Malicious Software Removal Tool (MSRC) som är ett gratis verktyg för att upptäckta och radera virus och andra obehagligheter. Enligt detta är 64-bitarsversionen av Windows XP 48 procent mindre infektionskänslig än 32-bitarsversionen, och motsvarande siffra för Vista är 35 procent.

Windows 7 finns tyvärr inte med i statistiken eftersom det inte har funnits ute så länge. Faulhaber uppger dock att de flesta som köper Windows 7 satsar på 64-bitarsversionen.

Förklaringen till att 64-bitarsversionerna av Windows inte är olika utsatta som 32-bitarsversionerna, är att merparten av dem som skriver skadliga program gör det för 32-bitarsplattformen som än så länge är den dominerande. Om nu de flesta som köper Windows 7 går på 64-bitarsvarsvarianten lär det så småningom bli ändring på det.