Företag som letar ­efter en Linuxdistribution som matchar Windows 7 i funktionalitet och har kommersiell support har tre reella alternativ: Ubuntu, Suse Linux Enterprise Desktop (SLED) och Mandriva.

Senaste versionen av Ubuntu är Ubuntu 9.10 Karmic Koala, där både skrivbords- och serverversion förses med säkerhetsuppdateringar fram till ­mitten av 2011.

Sköter du domäninloggningen via Windows Server och active directory har du lyckligtvis Likewise open i Ubuntus programarkiv att tillgå. Likewise är enkel att konfigurera och gör så att alla dina ad-användare kan logga in i Ubuntu.

Avancerad funktion kostar


Basversionen av Likewise open är gratis, men är du ute ­efter funktioner som central policystyrning från active directory börjar det kosta. Funktioner som anslutning till utdelade fil- och skrivarresurser på en Windows Server har fungerat länge.

E-posthanteraren i Gnome, standardmiljön i Ubuntu, har fått stöd för Microsoft Exchange tack vare kodbiblioteket libmapi från Open Change. Stödet för Exchange finns även i KDE, i projektet kdepim. Enklast är givetvis att använda webbgränssnittet mot Microsoft Exchange. Då behöver du inte tänka på någon klientinstallation alls.

Virus är en

icke-fråga, men se till att

vara uppdaterad.

Ett område där Linux glänser är säkerhet. Säkerheten är inbyggd i systemet, den vanliga användaren har inte mer rättigheter än vad som krävs och Security Enhanced Linux (Selinux) larmar om något okänt programbibliotek försöker komma åt datorns resurser. Virus är i stor sett en icke-fråga, men du bör se till att alla säkerhetsuppdateringar laddas hem och installeras automatiskt. Firefox är inte skottsäkert och bibliotek för xml och video/musik-kodare attackeras med jämna mellanrum av elak kod.



Med kommandot ­domainjoin-gui, som finns i paketet likewise-open5-gui, ansluter du enkelt Ubuntu till active directory.


Larmar om Flashnytt

Adobe Flash är också en säkerhetsrisk du bör ta med i kalkylerna. Senaste versionen av Firefox larmar om det finns uppdateringar av Flash, funktioner du inte hittar hos Internet Explorer.

Massinstallationer är enkla att göra och Ubuntu är inte känsligt för vilken hårdvara du har i botten. Med programmet system-config-kickstart skapar du en svarsfil för installationen och på http://duds.asci.se/coconut/ kan du automatiskt skapa en iso-fil för nätverksinstallation.

Missa inte vårt test av Suse studio, en webbtjänst som bygger ett skräddarsytt linux efter dina behov.



Gratis webbtjanst bygger linux efter dina behov

TechWorlds slutsats


Vad Ubuntu står och faller med är de program du vill köra i ­systemet. Openoffice 3.1 är i nio fall av tio en fullgod ersättare till Microsofts Office med väl utvecklat stöd för Microsofts mallar och dokumentformat. De flesta Windowsprogram går att installera under Wine och flera användare väljer i dag att köra en virtuell instans av Windows när det finns kompatibilitetsproblem.

Ubuntu ger nytt liv till gammal hårdvara, men är fortfarande inte lika lättadministrerat som Windows.

Fakta


Tillverkare
: Canonical
Webbadress: www.ubuntu.com
Pris: gratis
Systemkrav: 700 MHz processor, 384 MB ram, 8 GB hårddisk, grafikkort 1 024x 768 punkter, ljudkort, internetanslutning.

Plus:
+ Stabilt och säkert.

Minus:
- Klarar inte alla Windowsprogram, ingen fullständig integration med active directory.

Omdöme: Lovande

I våra kortare tester ger vi omdömena ­Lovande, Tveksam eller Dålig.