Mobile Thin Client från HP, med modellbeteckningen 4410t, ser ut som vilken bärbar dator som helst, men är en tunn klient. Den har ingen traditionell hårddisk, operativsystemet Windows Embedded Standard ligger på en strömsnål och stryktålig ssd-disk. Skärmen har led-belysning, som är kvicksilverfri och drar mindre ström.

En bärbar tunn klient ger en mycket hög datasäkerhet jämfört med en traditionell bärbar dator. Tappar du bort eller får en vanlig bärbar dator stulen har du också lagrade data på drift, vilket kan bli både dyrbart och känsligt. Tappar du bort en tunn klient har du bara förlorat hårdvaran, arbetet ligger kvar på servern.

Det går dessutom att skaffa ytterligare ett säkerhetstillbehör, HP Privacy Filter. Det är ett ­filter som försämrar bildskärmens betraktningsvinkel så till den grad att skärmen ser helt svart ut från sidan. Inte så dumt för den som ska arbeta med känsliga data i en publik miljö.

Kan snabbt ominstalleras


En annan fördel med tunna ­klienter är att de är enkla och därmed billiga att administrera. Klåfingriga användare har små möjligheter att ställa till problem och skulle de mot all förmodan lyckas kan klienten snabbt installeras om utan att några arbetsdata påverkas.

HP:s vanliga utbud av administrationsverktyg för tunna klienter är förinstallerat. Medföljer gör Device Manager, Client Automation och Thinstate plus en licens av Altiris Deployment Solution. Verktygen gör det enkelt för it-avdelningen att rulla ut, konfigurera och hantera program i klienterna.


HP 4410t Thin Client känns som en bärbar dator när du arbetar vid den, men är en tunn klient. Den är enkel att admini­strera för it-avdelningen och ger bra säkerhet.

Stoppar droppar


Tangentbordet, som är trevligt med behagligt motstånd i tangenterna, är fuktskyddat och är, som HP uttrycker det, droppsäkert. Pekplattan fungerar bra, men vi skulle vilja att den kompletterades med en joystickpinne i tangentbordet för dem som föredrar den lösningen.

Tangent­bordet, med

behagligt motstånd, är fuktskyddat

och dropp­säkert.

HP 4410t har imponerande gott om anslutningar för att vara en tunn klient. Den har fyra usb-portar och det går att ansluta extern skärm både via d-sub och via hdmi. Det finns ett fack för 34-millimeters express card-kort.

Vi uppmätte en batteritid på knappt fem timmar och tack vare HP Fast Charge går det att ladda batteriet till 90 procents kapacitet på en och en halv timme.

Svagheten med en sådan här klient är förstås att den är oanvändbar om du inte har tillgång till ett nätverk. Hastigheten hos en hyfsad 3g-länk ska räcka, vilket borde lösa det problemet. Tyvärr verkar det än så länge vara bökigt att hitta drivrutiner för 3g-modem som fungerar med Windows Embedded.

TechWorlds slutsats


HP 4410t Mobile Thin Client ser ut som och känns som en bärbar dator när man arbetar vid den. Den är billigare att köpa och är som alla tunna klienter billig i drift med minimalt behov av it-underhåll. Dessutom innebär arbetssättet i en tunn klient avsevärt högre datasäkerhet, tack ­vare att data aldrig lagras utanför företagets väggar.

Foto: Andreas Eklund

Använder ni tunna klienter på din arbetsplats?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Tillverkare: HP
Cirkapris, kr: 5 400
Processor: Celeron 575, 2,0 GHz
Minne: 1 GB ddr 2 sdram
Grafik: Intel GMA 4500MHD
Anslutningar: 4 st usb 2.0, d-sub, hdmi, ethernet, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Broadcom 802.11a/b/g/draft n
Kortfack: express card 34
Kortläsare: 6 i 1-läsare
Bildskärm: 14 tum med led-belysning
Operativsystem: Windows Embedded Standard
Mått: 336 × 233 × 31 mm
Vikt: 1,9 kg

Plus:
+ Mycket säker, kostnadseffektiv.

Minus:
- Nackdelar: Kräver bra nätverksprestanda.
Omdömme: Lovande

I våra kortare tester ger vi omdömena ­Lovande, Tveksam eller Dålig.