Steven Sinofsky som är ansvarig för utvecklingen av Windows och Windows Live, har under den pågående PDC-konferensen (Professional Developers Conference) erkänt att Microsoft har en del att ta igen när det gäller webbläsarprestanda. Han menar dock att det kommer att bli ändring på det när Internet Explorer 9 kommer ut på banan.

Ett bra bevis för att Microsoft är inne på rätt spår är de resultatet som företaget kan visa upp från det populära testprogrammet Sunspider som kontrollerar javascript-prestanda. Det visar att Internet Explorer 9 är avsevärt snabbare än IE8, men än så länge är den kommande versionen däremot något långsammare än konkurrenterna.

Internet Explorer 8 och i ännu högre grad version 7 och 6 av samma webbläsare är långt efter Firefox, Chrome och Safari när det gäller javascript-prestanda. När tidningen Computerworld utförde sina senaste tester med Sunspider framkom det att Chrome var tio gånger kvickare än IE8 medan Firefox var näst intill fyra gånger snabbare.

Microsoft har för övrigt en lång väg att gå när det gäller att klara det välkända Acid3-testet med ett godkänt resultat. IE9 får bara 32 av 100 poäng vilket kan jämföras med de senaste versionerna av Chrome, Opera och Safari som alla får full pott. Firefox 3.6 som fortfarande är ute i en betaversion får 92 poäng.