En egenskap hos bärbara datorer är att dom är lika portabla för den rättmätiga ägaren som för den potentiella tjuven. När oturen väl är framme är det tyvärr inte så mycket man kan göra i det flesta fall. Samtidigt är vi ständigt uppkopplade, något de öppna källkodsutvecklarna bakom Projectprey tagit fasta på när de byggde mjukvaran Prey.

Inriktad på att skydda bärbara datorer arbetar programmet i bakgrunden och gör vid behörig användning inget mer än att i det tysta vänta på anrop om aktivering. Vid stöld däremot, kan programmet beordras att samla in data via nätbaserad fjärrstyrning och sedan skicka detta till en webbaserad kontrollpanel, alternativt till e-postlådan.

Den data som samlas in inkluderar den allmänna statusen för datorn, en lista på aktiva program, aktiva anslutningar, full information om nätverket och wlan-förbindelser, skärmdumpar samt, om webbkamera finns, också en bild på tjuven. Allt detta görs osynligt i bakgrunden utan att tjuven märker något, uppger utvecklarna.

Prey, som släpptes i sin första version redan under våren 2009, finns i utgåvor för Windows- Linux- och Mac OS-operativsystem och är helt gratis att använda. Prey kan laddas hem här.