Säkerhetsföretaget F-Secure har släppt Health Check 2.0, en webbaserad tjänst för att kontrollera säkerheten på datorn. En nyhet är att ett system för automatiserad backup finns.

– Idag är kanske inte det största hotet mot semesterbilderna ett virus utan en datorkrasch, där filer går förlorade. Genom att använda den senaste versionen av F-Secure Health Check kan man se om man är säker, både mot virus och hackare och att den automatiska backupen fungerar som den ska, så att man om olyckan slår till kan återställa alla filer, säger Jaana Ahlberg, marknadschef på F-Secure.

En annan funktion är att kontrollera så att brandvägg och antivirus är uppdaterade och fungerar. Vidare testas att webbläsare, operativsystem och diverse tilläggsprogram har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Adressen är till tjänsten är healthcheck.f-secure.com.

Funktionerna går ofta att finna också från andra leverantörer. För kontroll att program är uppdaterade ordentligt finns också bland annat Secunias Personal Software Inspector, som TechWorld Säkerhet tidigare skrivit om.