Efter att Google gjort källkoden till Chrome OS tillgänglig tog det inte lång tid innan de första färdigkompilerade distributionerna dök upp på nätet. Detta låter oss ta en titt på det nya nätbaserade operativsystemet och även om det går att köra i exempelvis Virtualbox kan den potentiella prestandan märkas lite bättre genom att köra operativsystemet direkt från ett snabbt usb-minne.

Det du behöver är ett usb-minne på minst fyra gigabyte, en lämplig dator med fungerande internetuppkoppling samt en lämplig Chrome OS-distribution.

Den version vi använder i detta exempel har satts ihop av en person som kallar sig för Hexxeh och den Chromium OS-distributionen hittar du som Bittorrent-fil på hans egen projektsida.

Vi vill förstås uppmana till försiktighet då distributioner från okända användare alltid medför en viss risk. Men i skrivande stund har ingen hittills rapporterat om några problem.

När du laddat hem den 307 megabyte stora filen är det bara att packa upp den (exempelvis med 7zip) och följa instruktionerna för att installera den på usb-minnet. Uppackad har filen en storlek på drygt 2,9 gigabyte.

Linux:
Du med Linux kör följande kommando i samma mapp som chromiumos.img finns. Byt ut X mot usb-enhetsbeteckningen.

sudo dd if=chromiumos.img of=/dev/X bs=4M

När kommandot slutförts är minnet redo för användning.

Windows:
För Windows krävs ett program som kan skriva avbilden till ett usb-minne, vilket bland annat kan göras med Image Writer for Windows. Starta programmet, leta upp avbilden (chromiumos.img) och ange usb-minnet som målenhet.

Instruktionerna för OS X är lite mer omfattande men kan läsas i sin helhet på Hexxehs sida.

Därefter är det bara att starta om datorn med usb-minnet som startenhet. Hur du gör detta beror på vilken hårdvara du använder, men en närmare förklaring hittar du här.

Beroende på hur snabbt ditt usb-minne är ska Chrome OS därefter starta upp inom kort, varpå du som redan har ett Google-konto direkt kan logga in med dina vanliga uppgifter.

Saknar du konto eller bara är lite försiktig av dig kan du enkelt och gratis skapa ett nytt Gmail-konto och köra med det i stället.

Google Chrome-användare känner snabbt igen sig. En nyhet är dock applikationsfliken längst till vänster som samlar genvägar till en rad nätbaserade tjänster – exempelvis Picasa, Youtube, Facebook och även Hotmail.

En annan sak som skvallrar om att det är lite mer än en webbläsare är ikonerna uppe till höger, som visar klockan, batteristatus och nätverksanslutning. Ikonen längst till höger ger dig diverse inställningar för hur Chrome ska bete sig.

Chrome OS är fortfarande riktigt färskt så bli inte förvånad om ditt trådlösa nätverkskort inte fungerar.

Vill du försöka dig på att bygga en egen distribution är det bara att kliva över till Chromiums projektsida där du även kan se information om bland annat vilken hårdvara som stöds.