IDG Medlem
Här har vi samlat allt som gäller ditt medlemskap
Stäng

Produktguide: 20 tunna klienter

Tunna klienter förenklar och sparar pengar

Med tunna klienter i stället för vanliga skrivbordsdatorer går det att min­ska administrationen och på längre sikt även sänka kostnaderna för inköp av hårdvara. Traditionellt är en tunn klient en enkel dator utan eget primärt lagringsutrymme och vanligt operativsystem. Den är ­direktansluten till en kraftfull server som kör alla program inklusive operativsystem.

Gränsen mellan vad som är en tunn klient och vad som är en traditionell dator har blivit allt mer flytande. I dag finns det tunna modeller som har gott om funktioner man normalt bara hittar hos skrivbordsdatorer. Det förekommer också att tunna klienter rent fysiskt ser ut som vanliga datorer, både stationära och bärbara modeller. Grundkonceptet som går ut på att en server tar hand om det tunga arbetet finns dock ­fortfarande kvar.

Den mest uppenbara nackdelen med tunna klienter på ett företag är att det krävs rejäla servrar samt ett nätverk med tillräckligt hög kapacitet. Vissa kan säkert också tycka att det är lite irriterande att en tunn klient i många fall kostar lika mycket som en vanlig dator.

Vi har gått igenom utbudet av tunna modeller på den svenska marknaden och listar här 20 modeller. Det finns fler modeller på marknaden, de här 20 ger exempel på vad som finns att välja mellan. HP är överrepresenterat i guiden, företaget har fler modeller än konkurrenterna och ett rejält grepp om marknaden. Priserna gäller den enklaste konfigurationen av respektive modell.

Chip PC Jack PC EFI 6800

Trångt på kontoret? Ta då en titt på Jack PC EFI 6800, som kan integreras i ett nätverksuttag och har fyra usb-kontakter, ljudkontakter och en anslutning för vga. Jack PC EFI 6800 kan hämta ström från nätet, men har också anslutning för en extern nätadapter. Grafikminnet är ynka åtta megabyte, processorn är en AMD/RMI Au 1550 på 500 megahertz och det finns 128 ­megabyte arbetsminne samt 64 megabyte lagringsutrymme.+ Strömsnål.

- Extremt lite grafikminne.
- Ont om arbets­minne.

Cirkapris
: 4 000 kronor
Chip PC Plug PC LXP 2310

Om Plug PC LXP 2310 är snygg eller inte är en smaksak, men den liknar inte någon annan modell. Den kör ett Linuxbaserat system och har en processor av typen RMI 1250 RISC. Klockfrekvens är 528 megahertz, ­vilket enligt tillverkaren motsvarar 1,8 gigahertz för en vanlig x86-processor. Klienten har 256 mega­byte flashminne, 128 megabyte arbetsminne, fyra usb-platser, dvi-d, ljudkontakter och stöd för 1 600 x 1 200 punkter.

+ Relativt strömsnål.

- Ont om arbetsminne

Cirkapris
: 2 200 kronor
Dell Optiplex 160

Optiplex 160 från Dell rör sig i gränslandet mellan tunn klient och vanlig skrivbordsdator och finns att få både med och ­utan hårddisk. Det går att konfigurera den direkt i Dells ­webbutik, vilket är smidigt. Vi har tittat på den allra enklaste versionen, utan tillval, som kör Windows XP Embedded, har en Intel Atom 230-processor, en gigabyte minne samt en gigabyte flash­minne och levereras med både mus och tangentbord.

+ Lätt att konfigurera i Dells webbutik.
+ Mus och tangentbord ­ingår.

- Inga direkta.

Cirkapris
: 3 500 kronorEvga PD01 Desktop Portal

Det är på gränsen att Evga PD01 Desktop Portal får vara med i vår guide, men den marknadsförs trots allt som tunn ­klient. Den kopplas inte ihop med någon central server utan med en vanlig skrivbordsdator, som måste ha ett tilläggskort. Fördelen med det är att man kan hålla själva datorenheten inlåst. Klienten har 128 megabyte minne, en Tera1100-processor på 300 megahertz och dubbla dvi-i samt fyra usb-kontakter.

+ Kan vara bra för riktigt små företag som inte har någon server.

- Kan bara användas mot en vanlig skrivbordsdator.
- Klen hårdvara.

Cirkapris
: 3 500 kronor (plus 3 500 kronor för tilläggskort)Fujitsu Siemens Futro A220


De övriga tunna klienterna i Fujitsu Siemens sortiment kör antingen Elux NG eller Windows XP Embedded, men Futro A220 använder Windows CE 5.0. Processorn är däremot densamma som i övriga A-modeller, en AMD Geode LX800. Fujitsu har valt att installera 128 megabyte arbetsminne och lika mycket flashminne. Nätverkskontakten klarar trevligt nog gigabithastighet och det separata grafikminnet är på 32 megabyte.

+ Gigabitfart på nätverkskontakten.

- Mindre bra prestanda.
- Ont om arbetsminne.

Cirkapris
: 2 500 kronor
Fujitsu Siemens Futro A250


Fujitsu Siemens har två serier med tunna klienter. Futro A-serien har något sämre utbyggnadsmöjligheter än modellerna i Futro S-serien. Den mest avancerade varianten i den förstnämnda gruppen heter A250 och har en AMD Geode LX800-processor inställd på 500 megahertz, 256 megabyte arbetsminne, 256 megabyte flashminne och 32 megabyte med separat grafik­minne. Inga särskilda finesser, men modellen är strömsnål.

+ Strömsnål.

- Begränsade utbyggnads­möjligheter.

Cirkapris
: 2 100 kronor
Fujitsu Siemens Futro S500


Toppmodellen i Fujitsus S-serie kallas S550. Processorn är alltid en AMD Sempron 2100+ på 1 gigahertz, men minnet kan varieras mellan 512 megabyte och 2 gigabyte. Flashminnet kan vara 512 megabyte eller 1 gigabyte. Det går att välja till en pci-plats, stöd för trådlöst nätverk samt extra program. Grafikkretsen har 32 megabyte minne och erbjuder stöd för dubbla bildskärmar via en Y-kabel, som också finns som extra tillbehör.

+ Kan konfigureras på en rad olika sätt.
+ Bra prestanda.

- Processorn ger högre strömförbrukning än ­normalt.

Cirkapris
: 3 000 kronor
HP t5145 Thin Client

Det här är den enklaste modellen i HP:s sortiment av tunna klienter. Den är därför också förhållandevis billig. Hjärnan är en Edenprocessor från Via som tickar på i 500 megahertz. Datorn har 512 megabyte arbetsminne, varav 64 megabyte används som grafikminne. Usb-kontakterna är sex till antalet. Två av dem sitter på baksidan, två sitter på framsidan och två skyddas i ett säkerhetsfack.

+ Två usb-kontakter i säkerhetsfack.
+ Mindre bra prestanda.

- Processorn ger högre strömförbrukning än ­normalt.

Cirkapris
: 2 850 kronor
HP 4410t Mobile Thin Client

Här är en till tunn klient från HP som vi gjort ett test på i ett tidigare nummer av TechWorld.

Läs hela testet här:
Hög säkerhet på resan med tunn klient


+
Mycket säker, kostnadseffektiv.
+ Mindre bra prestanda.

- Nackdelar: Kräver bra nätverksprestanda.

Cirkapris
: 5 400 kronor
HP Compaq t5730w Thin Client

En mer kraftfull tunn klient från HP är Compaq t5730 Thin Client. Den har en AMD Sempron 2100+, en gigabyte arbetsminne och två giga­byte flashminne. Grafiken hanteras av ATI Radeon X1250 med stöd för upp till 2 048 x 1 536 punkter. Medföljer gör bland annat Symantec Endpoint Protection, Microsoft RDP 6.1 och HP Teem Talk Terminal Emulator. Klienten har åtta usb-kontakter, varav två finns i säkerhetsfack.

+ Bra prestanda.
+ Gott om kontakter.
+ Många medföljande ­program.

- Processorn ger högre strömförbrukning är normalt.

Cirkapris
: 4 700 kronorHP gt7720w Thin Client

I HP:s specialsortiment hittar vi den riktigt tunga maskinen gt7720, som lätt skulle kunna förväxlas med en vanlig dator. En AMD Turion 64-processor med dubbla kärnor samarbetar med två gigabyte arbetsminne, två gigabyte flashminne och grafikkretsen ATI Radeon HD 3200. Grafikkretsen klarar hela 2 560 x 1 600 punkter. När det gäller anslutningar finns bland annat ­åtta usb, dvi-i, dvi-d, ps/2 samt seriell port.

+ En riktig prestandamaskin.
+ Klarar hela 2 560 x 1 600 punkter.

- Dyr.

Cirkapris
: 7 600 kronor


HP Compaq 6720t Mobile Thin Client

HP Compaq 6720t Mobile Thin Client ser ut precis som en bärbar dator. Den har ett batteri som klarar upp till 5 timmar och 10 minuter och ungefär samma funktioner som vanliga bärbara brukar ha, till exempel modem, fullstort tangentbord, bluetooth och pekplatta. Skärmen är 15,4 tum över diagonalen, processorn en Celeron M 423 (1,06 gigahertz) och flashminnet på en gigabyte. Arbetsminnet kan byggas ut upp till två gigabyte.

+ Kan bäras med.

- Kan inte gömmas undan på skrivbordet.

Cirkapris
: 5 800 kronor
Igel One

Den billigaste tunna klienten vi har lyckats leta fram säljs av tyska Igel och heter kort och gott One. För bara 1 550 kronor får du en Via Eden-processor på 400 megahertz, 512 megabyte arbetsminne, 1 gigabyte flashminne och Via Unichrome Pro-grafikkretsar som klarar 1 920 x 1 440 punkter. Klienten är anpassad för företag med upp till 250 anställda och har vga-port, dubbla usb, ps/2 samt tre ljudkontakter.

+ Extremt billig.
+ Klarar en förhållandevis hög upplösning.

- Blek processor.

Cirkapris
: 1 550 kronorIgel UD9-720 LX

Igel UD9 är en serie med två modeller, den ena med Windows och den andra med Linux. Båda är inbyggda i en 19-tumsskärm för 1 280 x 1 024 punkter. 720 LX är Linuxmodellen med 1 gigabyte flashminne, 512 megabyte arbetsminne och en AMD Sempron 2100+. Grafikminnet kan vara 32 till 128 megabyte och ­lånas från det vanliga minnet. Nätverksuttag med gigabithastighet, fyra usb-portar, inbyggd högtalare och tre ljudkontakter ingår.

+ Skärm ingår.
+ Nätverksuttag med gigabit­hastighet.

- Processorn ger högre strömförbrukning än ­normalt.

Cirkapris
: 5 900 kronor
Samsung Syncmaster 730XT

Både namn och utseende gör att det är lätt att förväxla Syncmaster 730XT med en skärm i Samsungs sortiment, det här är också en komplett tunn klient. Processorn är en AMD Sempron 2100+, minnet kan varieras mellan 512 megabyte och 2 giga­byte och flashminnet kan vara på 1 till 8 gigabyte. Det finns vga in och ut, inbyggda högtalare och självklart ljudkontakter. Bildskärmen har pivot-funktion så att den kan vridas på högkant.

+ Bildskärm ingår.
+ Flashminnet kan byggas ut upp till åtta megabyte.

- Processorvalet ger högre strömförbrukning än ­normalt.

Cirkapris
: 6 550 kronor
Samsung Syncmaster 930XT

Samsung Syncmaster 930XT bygger på samma koncept som den lite enklare 730XT. Det enda som skiljer är att skärmen här är aningen vassare, 19 tum i stället för 17. Upplösningen är densamma, 1 280 x 1 024 punkter. Skärmen har en något lägre responstid på fem millisekunder samt en bättre kontrast på 1 000:1. Det är lite märkligt att 930XT och 730XT kostar ­nästan lika mycket, i skrivande stund skiljer det bara 100 kronor.

+ Stor skärm jämfört med andra modeller med integrerad skärm.

- Begränsad till 1 280 x 1 024 punkter.

Cirkapris
: 6 650 kronor
Sun Ray 2 Virtual Display Client

I kostnadskänsliga sammanhang är Sun Ray 2 Virtual Display Client ett intressant alternativ. För 2 400 kronor får du en enkel och tunn burk som bara har två usb-portar, standardiserade ljudkontakter, smartcard-läsare och en nätverkskontakt som är begränsad till 100 megabit per sekund. Grafikkretsarna klarar upp till 1 600 x 1 200 punkter. Enligt Sun ligger strömförbrukningen under 4 watt, om så är fallet är det helt suveränt.

+ Låg strömförbrukning.

- Få kontakter.
- Minde bra prestanda.

Cirkapris
: 2 400 kronor
Sun Ray 2FS Virtual Display Client

Sun Ray 2FS Virtual Display är näst dyrast i Suns sortiment av tunna klienter. Förutom en vanlig rj 45-kontakt med hastigheten 100 megabit per sekund har den även fiberanslutning (100 Base-F). Den har läsare för smartcard, tre usb-kontakter, seriell port och grafikkretsar som klarar 1 920 x 1 200 punkter. Det går att ansluta dubbla skärmar, två dvi-i-anslutningar finns. Med adaptern går det även att koppla in vga-skärmar.

+ Dubbla skärmkontakter.
+ Fiberanslutning.

- Inga direkta.

Cirkapris
: 4 700 kronor
Sun Ray 270 Virtual Display Client

Även Sun Ray 270 Virtual Display Client inkluderar en bildskärm på 17 tum. Specifikationerna är annars inte särskilt mycket att yvas över, men det finns i alla fall läsare för smartcard, ­fyra usb-portar och en nätverksanslutning som klarar 100 megabit per sekund. Modellen har också en ut-kontakt för projektor samt en video in-kontakt. Eftersom bildskärmen är så pass liten är upplösningen tyvärr begränsad till 1 280 x 1 024 punkter.

+ Bildskärm ingår.

- Begränsad till 1 280 x 1 024 punkter.

Cirkapris
: 6 500 kronor
Wyse S10


Wyse är ett ganska okänt märke på den svenska marknaden, men företaget har ett hyfsat utbud tunna klienter. S10 är en riktigt enkel modell med en AMD Geode GX-processor som har klockfrekvensen 366 megahertz och 128 megabyte minne att arbeta mot. Något flashminne finns över huvud taget inte, men däremot vga-utgång som klarar 1 600 x 1 200 punkter, ­fyra usb-portar samt seriell port. Mus och tangentbord ingår.

+ Mus och tangentbord ­ingår.
+ Mycket strömsnål.

- Snålt med arbetsminne.
- Inget flashminne.

Cirkapris
: 2 700 kronor
Wyse V10L

V10L är betydligt mer avancerad än Wyse S10, men ändå ­skiljer det bara 500 kronor i pris. Minnesmängden har i V10L dubblats till 256 megabyte. Det finns 128 megabyte flashminne och Via C7 Eden-processorn har klockfrekvensen 800 megahertz. Anslutning till skärm fixas via dvi-i, det går också att välja vga-­varianten om man använder en adapter. Bra är att man kan välja till läsare för smartcard, stöd för trådöst nät samt pcmcia-plats.

+ Bra tillval.
+ Betydligt mer prisvärd än den andra Wysemodellen.

- Grundversionen har förhållandevis få finesser.

Cirkapris
: 3 200 kronor

Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng