Debian har gått ut med meddelandet att Debian 6.0 ska släppas innan augusti nästa år. Det säger i alla fall projektledaren Steve McIntyre till nätpublikationen ITWire.

Det var tidigare i år som Debian gick ut med meddelandet att de skulle börja med fasta släppcykler och ta mindre hänsyn till sin gamla regel "släpp när det är klart" - ett beslut som orsakade stor kontrovers i Debianlägret då flera utvecklare ansåg att den nya policyn enbart gagnade Ubuntu.

Ett antagande som definitivt inte stämmer då Debians tidsplan sätter stora käppar i Ubuntus hjul.

Koden till Debian 6.0 kommer "frysas" i mars 2010 istället för december det här året som tidigare planerat. Valet av datum är extremt olämpligt för Ubuntu som baserar sin distribution på Debian och som ska släppas i april - månaden efter. Det kommer helt enkelt inte finnas tillräckligt med tid för Ubuntu att basera sin nästa version på den kod som Debian fryser.

Nästa Ubuntu-version är extra viktig då den dessutom är en LTS-version (Long Term Support) och ska stödas under fem år. Att dela kodbas med Debian 6.0 skulle avlasta Canonicals personal avsevärt - något som nu ser ut att bli knepigt.