Mycket kan gå fel när du ska uppgradera ett operativsystem. Med lite förberedelser kan du dock relativt lätt göra något åt de vanligaste felen som kan uppstå.

Denna guide går inte igenom alla stegen i en fullständig uppgraderingsprocess utan berör enbart några av de vanligaste problemen som kan inträffa. De av er som är på väg att uppgradera till Windows 7 men ännu inte kört igång kan därför börja med en titt här.

Innan du sätter igång bör du se till att datorn är ansluten till din router med en fysisk ethernetkabel. På så sätt underlättar du för Windows att redan under installationsprocessen kunna hämta hem uppdateringar och buggfixar.

Problem 1:
Ett av de första problemen du kan stöta på vid en uppgradering från Vista till Windows 7 är att installationsmätaren kan fastna på 62 procent och vägrar fortsätta. När stapeln inte flyttat på sig de senaste tio minuterna kan du vara rätt säker på att du är drabbad.

Lösning:
Orsaken är att tjänsten Iphlpsvc får för sig att sluta svara på anrop från systemet, men tacksamt nog är problemet enkelt fixat. Ladda bara ner Microsofts automatiserade lösning MicrosoftFixit50319 (direkt nedladdningslänk) och följ instruktionerna så ska problemet vara ett minne blott.

Den som föredrar manuellt handarbete kan efter en omstart högerklicka på Den här datorn och välja Egenskaper, följt av Avancerade systemegenskaper i vänsterkolumnen och därefter ett klick på knappen Miljövariabler. I det undre fönstret som heter Systemvariabler skapar du en ny variabel, där du skriver in följande information.

MIG_UPGRADE_IGNORE_PLUGINS
IphlpsvcMigPlugin.dll

Efter att du klickat ok är det bara att köra igång installationen igen.

Problem 2:
Oändliga omstarter är ett annat inte helt ovanligt problem. Detta uppstår efter att ett meddelande visats som säger att Windows 7 inte kan installeras och att den tidigare versionen (Vista) återställts. Men efter en omstart startar installationsprocessen igen, följt av samma felmeddelande. Om och om igen.

Lösning:
Detta fixar vi genom att vid uppstarten välja Windows Vista som startalternativ och därefter stoppa in Vista-installationsskivan i datorn. När Vistas setupmeny dyker upp väljer vi att avsluta. Kör därefter kommandotolken som administratör (skriv cmd i sökfältet, högerklicka på alternativet som kommer upp och välj Kör som administratör)och skriv in följande rad:

D:\boot\Bootsect.exe /NT60 All

Byt ut D: mot den enhetsbeteckning där Vista-skivan finns. Kommandot återställer startparametrarna för systemet så efter en omstart bör installationsprocessen fungera som den ska.

Problem 3:
När du väl installerat Windows 7 märker du att din aktiveringsnyckel inte är giltig, eftersom du installerat uppgraderingsversionen på en renformaterad hårddisk.

För att nyckeln ska gälla krävs att en existerande version av Windows finns på hårddisken sedan tidigare. Så vad gör du nu?

Lösning:
Problemet kan lösas på några olika sätt, vilka är mer eller mindre godkända av Microsoft. Den kanske enklaste (och faktiskt även helt Microsoftgodkända) varianten är att helt enkelt köra igång Windows 7-installationen än en gång, över den existerande versionen.

Licenstexten för uppgraderingen anger nämligen att det krävs en existerande version av Windows på hårddisken för att fungera, vilket även gäller för Windows 7. Du kan alltså uppgradera Windows 7 till Windows 7.

Stoppa bara in skivan igen och välj Upgrade i menyn. När installationen väl är klar bör du utan problem kunna mata in och få aktiveringsnyckeln godkänd.