Med det rådande ekonomiska läget pågår mer än någonsin en jakt på låga priser och fynd. Men det är inte bara köpare och säljare som tjänar på den rådande trenden, juletid är också högsäsong för cyberkriminella. Det menar Trend Micro, som tipsar om vad man bör tänka på innan köp mot nätbutiker genomförs.

– Det lutar åt att det blir rekordår i år. Dels vill kunderna ha lägre priser och dessutom slipper man trängseln i julhandeln. Med så stora mängder shoppare och erbjudanden som trängs på nätet är det givet att shoppare och försäljare inte är de enda som kommer att vara sysselsatta. De cyberkriminella kommer också vara där, redo att lura ovetande kunder, säger Rik Ferguson, säkerhetsexpert på Trend Micro.

För att minska riskerna med nättransaktioner listar it-säkerhetsföretaget därför fem tips för säker julhandel över internet:

  1. Kontrollera alltid sidan du handlar på och håll dig till webbshoppar du litar på – verkar butiken auktoriserad och seriös?
  2. Var uppmärksam – tänk alltid två gånger innan du klickar på och laddar ner en fil. Den kan innehålla skadlig kod som stjäl dina kontokortsnummer
  3. Innan du uppger dina kontokortsuppgifter, se till att webbadressen börjar med ”https”, vilket betyder att informationen krypteras så att inte obehöriga kan komma åt uppgifterna.
  4. Utnyttja de gratisverktyg som finns, till exempel Trendprotect som med hjälp av färgsignaler visar om en webbsida är säker eller ej, och Transaction Guard som ser till att du är skyddad när du handlar online
  5. När du handlar över nätet, lita inte på försäljare som försöker få dig att verifiera dina kreditkortsuppgifter, det är med stor sannolikhet en bluff. Om man känner sig osäker kan man gå till den webbsida där köpet genomfördes och kontrollera via ”Mina sidor” eller kundtjänst. Undvik alltid att klicka på bifogade e-postlänkar då dessa kan dirigera webbläsaren till falska sidor.