Domain Name Service, DNS, sköter översättningen av ip-adresser till mer lättbegripliga namn. Vanligtvis använder du nog din internetleverantörs DNS men det finns alternativ, exempelvis Googles nylanserade DNS-tjänst. Så här gör du för att aktivera den.

OBS! Glöm inte att skriva upp dina existerande DNS-uppgifter om du vill byta tillbaka senare.

Windows 7-dator med direktanslutning till internet:
I Windows Vista och 7 lokaliserar du inställningarna för ditt nätverkskort genom att gå till Nätverks- och delningscenter följt av ett klick på vänsterspaltens Hantera nätverksanslutningar. Därefter högerklickar du på din nätverksanslutning och välj Konfigurera.

Nu markerar du Internet Protocol Version 4 (TCP/IPc4) och klickar på egenskaper. Därefter markerar du ”Använd följande DNS-serveradresser” och fyll i nedanstående uppgifter:

8.8.8.8
8.8.4.4

Klicka sedan på OK och starta om datorn.

Ubuntu:
Om du kör Ubuntu (9.10) och har en direkt anslutning till internet är det ungefär lika simpelt som i Windows. Gå till systemmenyn, välj inställningar följt av nätverksinställningar. Välj den anslutning du vanligtvis använder (trådlös eller trådbunden) och klicka på ändra.

Markera ipv4-fliken och ändra metoden till Endast automatiska (DHCP) adresser, varpå du kan fylla i DNS-uppgifterna i rätt fält. Här skriver du dock in båda uppgifterna på samma rad, separerat av ett mellanslag. Med andra ord:

8.8.8.8 8.8.4.4

Därefter sparar du inställningarna och startar om.

Så byter du DNS i routern:
Har du mer än en dator hemma har du antagligen en router där du behöver lägga in de nya DNS-uppgifterna. Varje router har sina egna inställningar vilket gör det svårt att erbjuda detaljerade instruktioner här, men principen är densamma. Logga in i routern och lokalisera DNS-inställningarna som du bör hitta på samma ställe där du matat in din IP-adress. I det här fallet (på en 3com Officeconnect-router modell äldre) fanns allt under fliken Internet Settings/Connection to ISP.

Även här skriver du in siffrorna i fälten för primär och sekundär DNS-adress, följt av en omstart av routern. Därefter är det bara att tuta och köra.

Huruvida du märker någon hastighetsförbättring beror på hur bra din nuvarande DNS fungerar. Det bör nämnas att vi här i Sverige knappast lär se någon större hastighetsskillnad eftersom bredbandet i vårt avlånga land är relativt bra utbyggt.

Men om din vanliga DNS plötsligt slutar fungera är Googles alternativ definitivt värt att tänka på och siffrorna är enkla att lägga på minnet. Är du ute efter en tjänst med fler funktioner bör du i stället titta närmare på OpenDNS.

Tips:
Det bästa sättet att se vilken DNS-tjänst som är snabbast är att mäta själv innan du byter, vilket du exempelvis kan göra med det lilla gratisverktyget Namebench som kollar hastigheten baserat på din existerande webbläsarhistorik.