Med flera e-posttvättar i molnet att välja mellan börjar skräppostfilter på den lokala servern att framstå som otympligt. Produkterna mognar och blir etablerade även utanför mer experimentella kretsar.

Stej Internet Services är en ganska ny svensk aktör på marknaden som sticker ut med vad företaget påstår är en tjänst för att slippa skräppost som även de mest oinsatta ska kunna klara. Lite kunskaper om e-postservrar och mx-poster krävs nog initialt, men administrationen flyter ­sedan på ovanligt lätt.

Bra webbgränssnitt


Administratören tilldelas ett administrationskonto med ett bra webbgränssnitt där domäner och e-postadresser kan läggas in. Domäner och konton kan även importeras från text- och Excelfiler. Alla domäner tilldelas en filterpolicy som är vettig och administratören kan utan problem skapa egna policys.

Här finns också en bra karantänfunktion med tillhörande rapportverktyg. Rapporter kan skickas med vald frekvens. Varje kontohavare kan direkt i rapporten lägga till eller ta bort adresser som felaktigt har fastnat i filtret.

Stej PowerFilter använder sju fria svartlistor som uppdateras hela tiden. Antivirus kommer från Clam AV och skräppostfiltret från Spamassassin. Även grålistor kan användas, ett mycket bra sätt att komma åt skräppost utan att riskera falska positiver (falska larm).

Stej tar betalt per fysisk användare, vilket innebär att vi får använda obegränsat antal domäner och e-postkonton. Stej har tydliga sla:er (service level agreement) där de lovar att stoppa skräppost till 99 procent och virus till kaxiga 100 procent. Tillgängligheten ska vara 99,8 procent. Till det positiva hör även att tjänsten snurrar på en etablerad plattform (Debian Linux) med välrenommerade e-postservern Postfix.

Stoppade det mesta


Under vår korta testperiod stoppades 99,91 procent av all skräppost som kom till ett rejält nedlusat testkonto, vilket är mycket bra. Falska positiver såg vi inte till.

Precis som nästan alltid med produkter som ska vara användarvänliga är det djupet och konfigurationsmöjligheterna som har fått stryka på foten. Det går till exempel att blockera filer baserat på filändelser, men inte att göra inställningar för att lägga till egna ändelser eller ta bort en ändelse. Ett annat exempel är att vi kan skicka en karantänrapport, men inte styra över vad den ska innehålla.



En mycket central del av inställningarna reglerar hur systemet ska filtrera e-posten. Vi skulle vilja ha en förklaring av vad de olika poängen innebär, men på det hela taget är det här ett logiskt och lättförståeligt system. Undvik att peta i dessa ­inställningar, de rekommenderade fungerar bra.

TechWorlds slutsats


Söker du en enkel tjänst för e-posttvätt är Stej PowerFilter ett bra val. Visst finns det brister i konfigurationsmöjligheterna, men det ska vara enkelt och här finns en bra uppsättning funktioner. Produkten passar bra för små- och medelstora företag.

Fakta

Leverantör: Stej Internet Services
Pris, kr: från 5 kr/månad och användare
Administrationsgränssnitt: Stej Control Panel (webbgränssnitt)
Operativsystem/e-postserver: Debian Linux/Postfix
Antivirus/filblockering: ja/ja, på filändelser
Skräppostfilter: Spam­assassin
Antivirusmotor: Clam AV
Svartlistor: Composite, Spamhaus (fyra olika), Sorbs, Spamcop
Egna svartlistor: ja, adresser och domäner. Redigering av befintliga svartlistor ­tillåts.
Vit-/grålistning: ja/ja
Uppdateringsfrekvens (enl leverantör): svartlistor kontinuerligt, antivirus varje timme
Max antal e-postkonton/domäner: obegränsat/obegränsat (kund debiteras per fysisk anv)
Sla (enl leverantör): tillgänglighet 99,8 %, skräppost 99 %, virus 100%

Plus:
+ Enkelt, bra karantänhantering och rapportering, beprövade ­system och filter.

Minus:
- Inte så bra djup i inställningarna.

Omdömme: Lovande

I våra kortare tester ger vi omdömena ­Lovande, Tveksam eller Dålig.