Allt började med ett inlägg av Novell-anställde Miguel de Icaza där Microsoft Silverlight lyftes fram i en god dager.

Det faktum att inlägget plockades upp och vidarebefordrades av Planet Gnome fick Free Software Foundations grundare och GPLs fader Richard Stallman att gå i taket.

Enligt Richard Stallman ska ingen proprietär kod få synas på Planet Gnome. VMware, som ibland dyker upp bland artiklarna på Planet Gnome, ska enligt Stallman också bannlysas såvida de inte blir "fri mjukvara".

Stormy Peters, Gnome-stiftelsens företrädare, anser att diskussionen är löjlig och Planet Gnome ska vara till för alla dem som jobbar med Gnome såväl som proprietär mjukvara. Hon skriver också att Gnome inte ska censurera människor eftersom "de inte alltid håller med oss till 100%".

Utvecklaren Philip van Hoof vill nu ställa Richard Stallman mot väggen och tycker att om det är så illa bör GNU-projektet överväga att lämna Gnome-stiftelsen. Philip van Hoof publicerar en enkät på nätet där användare och utvecklare får säga sitt om vilket innehåll som bör synas på Planet Gnome och hur innehållet i så fall ska modereras.

I en sista avgörande fråga om hur problemet bör lösas om inga andra tänkbara utvägar är tillgängliga väljer en klar majoritet, eller 74.1 procent, att GNU bör skiljas från Gnome.

Enkäten hittar ni här. Resultaten hittar ni här.

Källa:
OSNews.com