Google öppnade nyligen portarna för insticksprogram (extensions) till sin webbläsare Google Chrome, i alla fall för den som kör Windows eller Linux. Framför allt väntas detta kunna locka till sig en och annan Firefoxanhängare som är van en uppsjö av tillägg för allt mellan himmel och jord.

Insticksprogrammen hittar du här och de är i dagsläget en bra bit över 800 till antalet. De installeras lika enkelt som i Firefox. Om du inte kan installera tilläggen beror det mest troligt på att du inte har rätt version av webbläsaren, vilket Chrome då säger till om.

Väl installerade hittar du de flesta insticksprogrammen uppe till höger i webbläsaren, lite beroende på tilläggets karaktär. Här under listar vi elva riktigt trevliga tillägg som gör surfandet lite enklare och de administreras precis som vanligt i Chrome via verktygsfältets meny i högerkanten.

Xmarks Bookmar Sync

Den vane surfaren med flera datorer känner säkert till detta tillägg vid det här laget, som låter användaren synkronisera sina bokmärken för Firefox, Internet Explorer och Safari. Ett otroligt användbart verktyg som dessutom innehåller en del ytterligare valfria funktioner, exempelvis statistik på besökta sidor.

Google Quick Scroll
När du söker efter ett ord på Google och klickat på en länk är det svårt att avgöra var på sidan ordet eller frasen förekommer. Det är här detta smidiga lilla verktyg kliver in och tar vid. Ett litet fält i botten av fönstret visar ordet eller frasen i sitt sammanhang. Ett klick och du hamnar på rätt plats.

Facebook for Google Chrome
Med detta verktyg kan du hålla koll på vad som händer på Facebook samt uppdatera din status, helt utan att besöka själva sidan. Enkelt och effektivt, med den positiva sidoeffekten att du inte behöver lockas att spela Farmville, Mafia Wars eller andra tidstjuvar.


Snabbkolla Facebook i en enkel rullgardinsruta.

IE Tab
Antalet sidor byggda specifikt för Internet Explorer har en tendens att inte alls fungera bra i andra webbläsare, vilket gör IE Tab till en smidig lösning som låter dig rendera sidan rätt i just denna flik.

Bit.ly
Du som twittrar eller på annat sätt har nytta av att korta ner långa adresser till korta gör det lite enklare med detta smidiga verktyg. Du kan även se statistik över hur ofta adresserna faktiskt används.

Mouse Stroke
Med det här insticksprogrammet kan du utföra en rad uppgifter enbart med musen, något många efterfrågat för Chrome. Ni med tryckkänsliga skärmar hittar en liknande lösning i ChromeThouch.


Inställningarna i Mouse Stroke är många och fixar det mesta.

LastPass
En grym lösenordshanterare som både hjälper dig att hålla reda på dina lösenord samt enkelt fylla i formulär på webben. Kryptering av informationen samt skärmtangentbord gör helt enkelt ditt surfande mer säkert än någonsin. Plus att du har kvar alla lösenord efter en ominstallation.

SmoothScroll
Tycker du att Chrome rullar sidorna lite väl ryckigt råder du bot på detta med SmoothScroll.

AdBlock+
En effektiv annonsblockerare som gör surfandet på annonstäta hemsidor lite enklare, baserat på ett ständigt uppdaterat annonsfilter. Glöm inte att aktivera ett filter för att den ska börja blockera saker. AdThwart är ett annat populärt verktyg just för Chrome.

FlashBlock
För att sätta stopp för resurshungriga Flashbaserade annonser och annat material finns detta behändiga insticksprogram, som även kan sätt stopp för Shockwave och Silverlight. Låter dig själv sätta upp regler för vissa sajter.


Spara resurser genom att avaktivera tunga annonser.

Google Mail checker
Gör precis vad den säger och uppdaterar den lilla ikonen uppe till höger med antalet olästa brev i ditt Gmail-konto. Ett klick på ikonen tar dig direkt till inkorgen.

Antalet insticksprogram för Google Chrome ökar hela tiden och inom kort väntas även OS X-versionen kunna ta del av dessa.