2010 ser ut att bli året då 4g tar fart i det svenska mobilnätet. Det av Telenor och Tele2 samägda bolaget Net4Mobility har meddelat att Huawei blir leverantören av både infrastruktur och konsumentmodemen till utbyggnaden av företagens svenska 4g-nätet.

Den gemensamma upphandlingen ska enligt företagen innebära ett effektivt införande av den nya mobila standarden som inleds redan under det kommande året.

- Huawei bidrar med hög teknisk kompetens och kostnadseffektivitet, båda avgörande i vår omfattande satsning på utbyggnaden av hela Sveriges 4G-nät, säger Tele2s vd Niclas Palmstierna.

De två teleoperatörerna har som målsättning att 99 procent av den svenska befolkningen ska ha tillgång till det nya nätet innan slutet av 2013. Samtidigt som denna utbyggnad ska företagen dessutom utöka antalet basstationer med upp till 50 procent för bättre 2g/gsm-täckning.

4g väntas i första hand sätta fart på mer kapacitetskrävande funktioner som strömmande medietjänster över det mobila nätet. Inledningsvis sägs hastigheten bli omkring tio gånger högre än med dagens turbo-3g nät.

Huawei blev tidigare i år även leverantör till Telenors 4g-nät i Norge.