Det är Mono-projektets ledare Miguel de Icaza som i ett blogginlägg presenterar nya Moonlight 2.0 som är ett "superset" av Silverlight 2.0.

Ett "superset" innebär att alla funktioner från Silverlight 2.0 är implementerade men även flera funktioner från Silverlight 3.0.

Största nyheten är däremot att Microsoft och Novell lättar på patentöverenskommelsen för tekniken. Tidigare innefattades bara kunder som fått Microsoft Moonlight från Novell av patentskyddet.

Miguel de Icaza jämför det tidigare förfarandet med hur Flash distribueras.

"Skyddet [från Microsoft] utfärdades för Moonlight 1 och Moonlight 2 och täckte varje användare av Moonlight, men bara så länge de fick koden från Novell. Det är på det här viset Flash distribueras, där det finns en känd plats där du får din insticksmodul" skriver Miguel.

"Den öppna världen fungerar däremot inte på det här viset. I öppen källkodsvärlden, handlar det om att släppa källkoden och låta distributionerna ta hand om redigering, förbättring och sedan distribuera sina egna versioner av mjukvaran." fortsätter Miguel.

Miguel berättar vidare att den nya överenskommelsen skyddar även andra Linuxdistributioner än Novells. Enda skillnaden mellan Novells distribution och övriga Linuxdistributioner kommer, enligt Miguel, vara att Novells Linuxdistribution skeppar licensierade mediaavkodare från Microsoft.