I ett dokument som har publicerats på Microsofts supportsida, finns det rekommendationer om att användarna bör låta bli att skanna igenom vissa filer och mappar under virussökningar för att förbättra prestandan i Windows 2000, XP, Vista, Windows 7, Server 2003, Server 2008 och Server 2008 R2. Filerna och mapparna det gäller är associerade till Windows Update och Group Policy.

Trend Micro är inte emot den ”vita listan” i sig men däremot anser de att det är fel att den har publicerats för allmänheten. Detta säger David Sancho som är virusforskare vid säkerhetsföretaget.

Sancho menar att listan kan vara en god hjälp för hackare.
- De som följer rekommendationerna i dokumentet är i dagsläget inte särskilt utsatta, men det finns ganska stor risk att det blir ändring på det. Det kan mycket väl hända att cyberkriminella personer börjar placera skadliga filer i någon av de mappar som Microsofts anser att man bör exkludera från virussökningar, säger Sancho.

Andrew Storms som arbetar på Ncircle Network Security ser dock inte lika allvarligt på det hela. Han tror helt enkelt att det inte är särskilt sannolikt att hackarna helt plötsligt börjar placera sina skadliga program i de omnämnda mapparna.