KDE SC 4.4 RC1 ligger ute för nedladdning där teamet bakom är speciellt stolta över att projektet Nepomuk har tagit stora kliv framåt.

Nepomuk är motorn, eller databasen, som gör det möjligt för program att enklare dela information. Motorn har skeppats i tidigare versioner av KDE men KDE 4.4 blir första versionen där du via gränssnitt kan komma åt din metadata.

Tanken med Nepomuk är att bygga smartare, mer mänskliga gränssnitt, med information som presenteras när du behöver den. Tekniken bakom bygger på metadata och taggar. Du ska själv kunna märka upp filer i filsystemet som är associerade med varandra och därmed få en smidigare överblick. Hitills har vi varit begränsade till en struktur som bygger på foldrar och filer. Det är vad Nepomuk vill ändra på.

Bland annat ska du i den nya versionen kunna få en tidslinje över dina filer och därmed enklare hitta gamla filer du behöver komma åt.

KDE 4.4 blir också versionen där KDE Plasma Desktop kommer debutera. KDE Plasma Desktop är främst till för mindre datorer med begränsad bildyta.

En del nya program har också hittat in i KDEs "mjukvarukompilering" (Software Compilation). Blogilo är en bloggklient du kan använda dig av för att författa dina inlägg som sedan publiceras på din bloggplattform.

KDE 4.4 kommer släppas skarpt den 9:e februari.

Mer information hittar du på KDE News.