Mjukvaran Computrace Lojack från Absolute Software har utvecklats för att stöldskydda bärbara datorer. Nu har företaget lagt till en ny funktion som via fjärrstyrning ska göra det omöjligt att starta upp en stulen laptop.

Poängen med funktionen, som är en implementation av Intels senaste Anti-Theft Technology-krets, är att göra det möjligt för den bestulne ägaren att lämna data intakt i förhoppning om att få tillbaka datorn i framtiden. Fram till idag har de enda alternativen varit att via fjärrstyrning övervaka datorn och hoppas på att kunna spåra tjuven, alternativt rensa hela hårddisken.

Lojack har funnits för alla modeller av bärbara datorer, inklusive Mac-laptops, under en längre tid. Företaget rekommenderar dock att man kombinerar mjukvaran med de laptops som har Intels nya krets för maximal säkerhet. Kretsen bygger nämligen vidare på fjärrstyrningstekniken och låter ägaren skicka ett kommando som hindrar tjuven från att starta datorn och komma åt operativsystemet. Att ta ut hårddisken hjälper inte heller.

Computrace Lojack finns tillgänglig nu i olika versioner beroende på funktioner. Licenspriset börjar från motsvarande 180 kronor per år.