Jordbävningskatastrofen i Haiti är inget undantag från de senaste årens trend av cyberkriminella att försöka utnyttja aktualiteter, oavsett om det rör sig som otrohetsaffärer eller mänskliga katastrofer. Säkerhetsföretaget Symantec noterar flera olika skräppostutskick, varav flera med bedrägligt. Det rör sig då om insamlingar till vad som framstår som fullt legitima organisationer, men där pengarna hamnar i bedragarnas fickor.

- Det händer varje gång vi ser en stor katastrof som blir omtalad internationellt. Idag tillbringar många väldigt mycket tid framför datorn och att då på något sätt delta i sorgearbetet genom till exempel grupper på Internet och e-post kan kännas skönt och är lättillgängligt, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på Nod32:s svenske generalagent Eurosecure.
Symantec varnar även för skadliga träffar i sökmotorerna. Bland de legitima länkarna finns skadliga sajter, till falska insamlingar eller infekterade sajter.

– Ett sätt att skydda sig är att inte öppna mejl som kan vara spam samt att undvika kedjebrev och obskyra stödgrupper på nätet. Vill man faktiskt hjälpa till tycker jag att man istället ska donera en slant till en etablerad hjälporganisation, gärna med ett 90-konto, säger Anders Nilsson.

Fakta

  • Vänd dig till etablerade insamlingsorganisationer.
  • Klicka inte på länkar i e-post eller snabbmeddelanden, skriv istället in adressen i din webbläsare.
  • Fyll inte i känsliga uppgifter i e-postmeddelanden. Legitima organisationer frågar sällan efter sådana uppgifter via e-post.

Källa: Symantec.