Videosignaler över ett trådlöst wifi-nätverk med 802.11n har en tendens att kunna degradera över tid beroende på antalet strömmar och klienter. Cisco har nu lanserat Videostream, en ny kod som ska ta sig an dessa problem och se till så att video utan problem kan strömmas ut över ett trådlöst nätverk.

- I dag utgår video på det trådbundna nätet som en multicast-ström men när den når wifi-nätet förvandlas det till en relativt långsam trådlös sändning till alla klienter som råkar vara i närheten, säger Ciscos produktchef David Stiff.

Enligt Cisco förändrar Videostream trafiken på tre sätt. Först och främst tar den en nytt grepp på så kallad video multicasting, vilket gör strömmarna mer pålitliga samtidigt som bandbredden utnyttjas mer effektivt. Olika strömmar kan dessutom prioriteras olika, så att exempelvis videosamtalet går före fotbollsmatchen (eller tvärt om). Till sist är det även möjligt att avvisa nya videoströmmar om det kan påverka kvaliteten på videon eller nätverket i allmänhet.

Mjukvaran blir en del av Ciscos systemkod i accesspunkter och trådlösa kontrollenheter, där nätverksadministratören kan kontrollera funktionerna via det grafiska gränssnittet. Tekniken väntas passa bra in i exempelvis kontorsmiljöer och större offentliga platser som skolor.

Cisco hävdar även att tekniken står sig bra mot konkurrenterna, vilket påvisas i tester (pdf) gjorda av Miercom.