Number Resource Organization, som är officiell representant för internets fem regionala internetregister (RIR), har nu meddelat att mindre än tio procent återstår av antalet tillgängliga ipv4-adresser.

Händelsen pekas ut som en kritisk punkt när det gäller utvecklingen av internet och organisationen vädjar nu till företag och myndigheter att på allvar sätta fart mot att ta steget över till ipv6 och dess rejält tilltagna adressrymd.

- Det begränsade antalet ipv4-adresser ger oss inte tillräckligt med resurser för att nå vad vi alla strävar efter, vilket är global tillgång till internet, säger NROs ordförande Axel Pawlik i rapporten.

NRO uppmanar nu till en särskild handlingsplan för att problem inte ska uppstå inom en snar framtid.

  • Företag bör tillhandahålla tjänster och plattformar för ipv6.
  • Mjuk- och hårdvarutillverkare bör sälja produkter som klarar ipv6.
  • Myndigheter bör erbjuda ipv6-aktiverat innehåll och tjänster, uppmuntra till ipv6 i respektive land och införskaffa sådan utrustning själva.
  • Användare bör efterfråga ipv6-tjänster hos internetleverantörer och i butiker.

Något som bör tilläggas är att 128-bitars adresslängden i ipv6 (jämfört med 32-bitarssystemet i ipv4) dock inte anses vara den enda anledningen till att ta steget. Quality of service, autokonfiguration, bättre mobilstöd samt mer effektiv trafikstyrning är alla saker som finns inbyggt redan från början, utan speciallösningar.

I dagsläget pekar kalkylerna på att adresserna tar slut helt under hösten 2011.

Läs mer om ipv6 på TechWorlds temasida.