Forskarna vid Cern-institutet har arbetat många intensiva år med att bygga upp partikelacceleratorn LHC och de datamängder som väntas produceras varje är är smått astronomiska.

Force 10 är företaget som ser till att länka samman de 6000 processorerna och 2000 lagringsenheterna, samt se till att de 15 petabyte som produceras varje år tar sig ut till 7000 forskare världen över – först och främst via elva stycken nivå 1-undercentraler. Den viktigaste förutsättningen är att ingen data faller bort under överföringen, trots de enorma datamängderna.

Växlar ur Terascale E-serien återfinns i hjärtat av nätverket och klarar av att hantera upp till 672 line-rate gigabit ethernetportar samt 56 line-rate 10 gigabit ethernetportar per system. Dessa återfinns både i forskningsanläggningen och Cerns datacenter.

En video som kortfattat beskriver nätverkets roll i arbetet hittar ni här nedanför, men den som vill gräva ner sig rejält bör definitivt läsa Jörgen Städjes tre djuplodande artiklar om LHC. Den sista av dessa artiklar hittar du här.