Superfetch är egentligen ingen ny företeelse utan återfinns även i Windows Vista, som i sig dessutom är en förbättrad version av Windows XP Prefetch. Tjänsten gör att datorn faktiskt blir snabbare allt eftersom tiden går och i praktiken handlar det om att hålla de mest använda programmen i minnet, vilket är olika från användare till användare.

Vill du ha ett snabbt och effektivt system bör du helt enkelt inte inaktivera denna tjänst, även om den slukar en del arbetsminne.

Om du som många andra är lite nyfiken av dig och vill titta lite närmare på vad som döljs i Superfetch-utrymmet kan enkelt göra det genom att lokalisera innehållet med nedanstående sökväg, som du knappar in i utforskarens adressfält:

%systemroot%\prefetch

I detta fall hittar vi 139 objekt i nämnda mapp. Problemet är bara att innehållet är lite svårtolkat, något som dock kan underlättas betydligt med ett litet verktyg som heter Winprefetchview. Glöm inte att starta programmet som administratör i Windows 7.

Genom att här markera individuella objekt i Superfetch-cacheutrymmet kan du i det undre fönstret se vilka filer som används av olika program. Det är även möjligt att högerklicka på applikationen och välja egenskaper för att kunna få upp ytterligare detaljer om den.

En annan sak du kan göra är att i View-menyn generera en särskild rapport i html-format som listar upp allt som finns i Superfetch-utrymmet.

Slutligen kan du även välja att plocka bort vissa filer från utrymmet, ifall du nu känner för detta. Detta bör du dock bara göra om du verkligen vet vad du sysslar med. Det rekommenderas inte att tömma innehållet helt.

Winprefetchview är ett gratisverktyg och fungerar med alla versioner av Windows som har funktionen aktiverad, det vill säga Windows XP, Vista och 7.