Webbtjänsten Defensio 2.0 kontrollerar allt nytt innehåll på Facebook i realtid mot Websenses Threatseaker Network, en databas av skadliga internetadresser, innan den kategoriserar innehållet som skadligt eller ofarligt. Detta i syfte att skydda användaren mot alla möjliga former av skadlig kod och elaka länkar som cyberkriminella försöker koppla till den populära sajten.

Den nya tjänsten, som är kostnadsfri, använder sig också av data från den amerikanska internetleverantören Radialpoint och url-förkortningstjänsten bit.ly, innan ytterligare mönsteranalys görs som en slutlig kontroll. Detta enligt Websense, som även integrerat analysfunktionerna med sin säkerhetslösning Web Security Gateway.

Om ett skadligt inlägg upptäcks, loggas detta och användare informeras. Det är också användaren som får ta det slutliga beslutet om innehållet. Precis som sin förgångare kan också Defensio 2.0 övervaka utvalda sidor efter otillbörliga inlägg och i förväg blockera de som anses oönskade, säger företaget.

Tjänsten är gratis för alla som har mindre än 50 000 inlägg per månad och för företag med 15 anställda eller färre. För professionella sajter, eller sajter med stora volymer inlägg, kostar tjänsten från motsvarande 38 kronor per månad.