Så här väntas Facebooks datacenter se ut när det står klart.

De över 350 miljoner användarna på Facebook kräver rejält med resurser, något som grundarna vill ha lite mer kontroll över. Därför har företaget bakom det sociala nätverket nu meddelat att de nu börjat bygga på ett helt eget datacenter i Prineville, Oregon.

Precis som många andra företag hyr Facebook i dag in sig hos diverse tredjepartsleverantörer, men med ett eget datacenter tänker företaget introducera ett antal förbättringar för effektivitet och mer miljövänlig drift.

Enligt ett blogginlägg hävdar företagets tekniska chef Jonathan Heiliger att de bland annat installerar ett kylsystem som använder sig av vattenånga för kylningen (likt de i Microsofts nya containrar) samt att till stor del under året förlita sig på utomhusluften för kylningen.

Servrarnas värmeutveckling ska återanvändas för att värma lokalerna, och företaget har dessutom tagit fram en helt ny ups-teknik som sägs sänka elförbrukningen med 12 procent.

Datacentret väntas Företaget har passande nog även gett datacentret en egen Facebooksida, som i dagsläget har strax under 2000 fans.

Konstruktionen väntas kosta omkring 1,3 miljarder kronor att bygga och anläggningen väntas stå klar om ungefär 12 månader.